IMG_1588

СОФИЙСКИТЕ ВЕТЕРАНИ ПОСЕТИХА ОСТРОВ ТАСОС

Софийското дружество на ветераните от Горското стопанство и Горската промишленост ежегодно провежда пътуващи семинари до различни  райони на страната. Целта на тези пътувания е ветераните да добиват лични впечатления за състоянието на горите и горското стопанство там. Най-често това става с участието на ръководители и специалисти от посетените горски стопанства.

В София почти всеки месец на открити събрания ветераните изслушват информации от представители на Агенцията по горите и от други институции по актуални въпроси и проблеми в областта. В резултат на получените информации и водените дискусии най-често ветераните изготвят и изпращат до съответните институции свои предложения за подобряване работата в областта на горите.

През последните години пътуващите семинари бяха насочени към съседните на България страни с цел опознаване на горите и горското стопанство там и  сравняване с това у нас.

Тези пътуващи семинари до различни дестинации и преди всичко, ползването на транспорт и битовото устройване на ветераните, са възможни и се изпълняват благодарение на изключително доброто отношение на Управителния съвет на ЮЗДП-Благоевград и лично на неговия директор инж. Дамян Дамянов, които финансово подкрепят софийските ветерани. Без преувеличение може да се каже, че нашето дружество съществува благодарение подкрепата, получавана от ЮЗДП-Благоевград.

Отколешна мечта на софийските ветерани бе да се посети остров Тасос и да се получат впечатления и информация за състоянието на горите там, при едни коренно различни от нашите климатични, почвени и други условия.

Така от 16 до 18 септември 2022г. се проведе пътуващ семинар на тема ”Запознаване с горите на остров Тасос”. По темата, по предварителна договореност, проф. Христо Цаков изнесе подробна информация.

Остров Тасос се намира в северната част на Егейско/Бяло/ море. Общата площ на острова е 383 кв. км, от които 80% са планински територии. Горите се разпростират на 2 млн 615 хил. хектара. От получената информация и видяното на терена, може да се направи извода, че горската растителност на острова е в добро, на места – много добро, състояние.

В подножието на планинските склонове се срещат средиземноморски кедри, кипариси, чинари, кестени и други. Храстовата растителност е вечно зелена и преобладават лаври, лавровишня и олеандри. Дървесната растителност най-широко е представена от иглолистните с подчертано предимство на борови култури. В тесните долини се срещат: маслини, смокини, лозя.

Дъбовете са със средиземноморски характер: вечно зелени парнар и космат дъб.

Обиколката ни се проведе в разстояние на около 100 км, все по крайбрежието на острова. Никъде не забелязахме човешка дейност в гората, като залесявания, разсадници и други.

Значителна част от горската растителност е била унищожена от пожари през 90-те години на 20. век: 1984г.- 83 бр., през 2016 – 206 бр. Само през периода от 9 до 12 август 2022г. са лумнали 16 горски пожара. И тук, както на много места на Европейския континент, се изпълняват различни програми за изучаване на причините за възникване на горските пожари, тяхното предотвратяване и борбата с тях.

За удобното и безпроблемно пътуване и битово устройване на участниците в пътуващия семинар, бе ползвана високо компетентната услуга на ТА „Бохемия”. Така участниците, наред с основната тема за горите, имаха възможност да посетят старата част на гр.Кавала, където видяха забележителната с архитектурата си родна къща на Али паша от 19.век, православен храм „Св.Богородица” и аквадукта от 1552г.,чрез който града се снабдява с вода. На остров Тасос при обиколката на крайбрежието ветераните видяха и редица забележителности, от които непременно трябва да посочим православен манастир „Св.Архангел Михаил”, където се поклониха пред чудотворната икона на този светец.

На третия ден, връщайки се към България, на континенталната част на Гърция бе посетена природната забележителност пещерата „Алистрати”- една от най-големите в Европа, с пещерни образования по над 35 метра, почти всички оцветени от стичащите се капчици вода, преминали през различни видове руди и почви. Тук бе посетен и каньон, на който личат няколко отвора на пещери.

Групата ветерани бе от 20 души, всички активно участващи в дейността на дружеството. Това пътуване беше една награда за тях.

За ползотворното и много приятно пътуване през тези три дни Софийските ветерани отправят най-дълбока благодарност към ЮЗДП – Благоевград, и лично към неговият директор Дамян Дамянов и към Съюза на лесовъдите в България и неговият председател проф. Иван Палигоров, който навременно помогна за превеждане на финансовите средства на ТА „Бохемия”.

Инж.Георги Петрушев

 

 

 

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *