Всички плащания, които са свързани с пенсиите, ще бъдат гарантирани и тяхното изплащане ще продължи и през 2023 г. В рамките на удължаването на бюджета за 2022 г. са предвидени и останалите социално-осигурителни плащания, които се определят както в Закона за държавния бюджет, така и в бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО).

В това увери служебният социален министър Лазар Лазаров по време на блицконтрола в Народното събрание. Малко преди това депутатите си отложиха парламентарния контрол за вторник, 8 ноември, на извънредно заседание на законодателния орган.

Няма да има намаляване на плащания, които са както от държавния бюджет, така и от бюджета на ДОО през следващата година, увери Лазаров.

Правителството е предприело действия за подкрепа на най-нуждаещите се.

МТСП не знае кои са най-бедните, призна Георги Гьоков

МТСП не знае кои са най-бедните, призна Георги Гьоков

Най-бедните не трябва да се подпомагат чрез пенсионната система, а чрез социалната система

Лазаров обясни, че Законът за държавния бюджет за съответната година представлява финансово изражение на политиките, които кабинетът провежда през съответната година.

Служебното правителство няма хоризонт от една година пред себе си, за да може да провежда политики, посочи министърът и добави, че провеждането на политика е съпътствано с осигуряване на съответната парламентарна подкрепа.

Служебното правителство не може и не следва да провежда политики с дългосрочен ефект, каза още той.

За повече от 70 000 души е продължена програмата „Топъл обяд“.

Лазаров настоя парламентът да излъчи правителство, което да внесе бюджет в рамките на 2023 г.

КНСБ против начина, по който се чертае линията на бедност за 2023 г.

КНСБ против начина, по който се чертае линията на бедност за 2023 г.

Обективната линия на бедност за 2023 г. трябва да бъде 541 лв., а не 504 лв.

Служебният социален министър коментира и равнището на минималната работна заплата у нас. МТСП никога не е давало размер на минималната работна заплата. Основният въпрос бил как би изглеждала минимална работна заплата, ако е 50 на 100 от средната работна заплата, обясни Лазар Лазаров.

Определянето на размера на минималната работна заплата (МРЗ) представлява политика, защото МРЗ е един от основните параметри както в икономическата, така и в социалната сфера. От тази гледна точка служебното правителство не може да определи даден размер на минималната работна заплата, касаещо увеличението ѝ, уточни социалният министър.

Той посочи, че редовното правителство, заедно със социалните партньори трябва да определят механизмите за определяне на минималната работна заплата и нейното формиране.

Лазар Лазаров допълни, че формирането на редовен кабинет води до създаването на възможност за реализирането на политика през следващата година и не е възможно служебният кабинет да определи основен икономически и социален параметър.

Социалният министър припомни, че минималната заплата е увеличена от тази година април месец. Служебният кабинет не може да определи основен социален и икономически параметър, по думите му.

От ПП са притеснени за бюджета на НЗОК и неговото изпълнение. Лазаров увери, че всички плащания ще бъдат гарантирани и ще има достъп до лечение и медикаменти. Стана ясно още, че е увеличена помощта за отопление.

Приключи вече подаването на заявления, каза социалният министър. Успоредно с това върви още една мярка за около 50 000 души. Според него енергийната бедност няма да се реши със социални помощи.