септември-1923

95 години Септемврийско въстание

ДА СИ СПОМНИМ  И ПОЧЕТЕМ…                                         

2103_20130917Преди 95 години през Септември 1923 година в две села на община Несебър- Св.Влас и Кошарица е установена работническо-селска власт. Тя е дело на организаторската дейност на изтъкнатия партиен функционер в Поморийска околия Янко Андонов.

По организационен план на Бургаски окръг на североизток в Поморийска околия се създава чета-отряд ръководен от Я.Андонов. Той е трябвало  да служи за прерастване във  внушителна бойна единица от населението на околията,която да се насочи към окръжния център.

Властта от своя страна следи и осуетява разширението  обхвата на въстанието. В окръжия център Бургас и Несебър са арестувани партийните ръководители, което усложнява и променя изпълнението на първоначалния план.

В Поморийско  като ръководител на въстанието е натоварен Янко Андонов- „Войводата”, който формира за начало малък отряд от 22 въстаници. Извършена е подготовка за участие на населението от цялата околия. При усложнената обстановка и провокации на властите Я.Андонов вместо Несебър се насочва към село Свети Влас, където се очаква наличие на оръжие в моряшките постове.

На 20 срещу 21 септември 1923 година  четата от 22 въстаници начело с Я Андонов  без оказана  съпротива  завзема кметството в Св.Влас. Новата власт е представена  в лицата на Яни Димитров и Пандели Лефтеров.

На следващия ден отряда се насочва към с. Кошарица, където също без съпротива е превзето  кметството и се  установява работническо-селска власт.Местните ръководители на кметството си остават по местата си, но с предупреждението да не изпълняват заповеди на  властта. Тук към четата се присъединяват  12 въстаници от с. Плазовец.

След Кошарица отряда се насочва към с. Баня, но там се оказва разположена войскова част и след кратко сражение отряда се изтегля в  Балкана. Междувременно пратеници в Бургас и други села на околията установяват, че няма въстание. Тогава Я.Андонов насочва отряда към Айтоския балкан и го разпуска . Емигрира в СССР, а по-късно се  завръща се  в България .Определен е  за окръжен организатор и командир на отряд в Сливен. На 19 май 1925 година при престрелка е убит.

Така приключва първия опит за установяване на работническо-селска власт селата  Св.Влас и Кошарица на днешната община Несебър.Властта с артилерийска стрелба , особено в Св.Влас прогонва въстаниците. Следват арестите ,репресиите и затворите.

 Из Обвинителен акт по следствено дело № 466/ 923 заведено против бунтовниците в Държавна измяна в селата на Анхиалска околия Св.Влас, Къшла-Дере, Баня, Кайрякя е други…. :„ Казаната чета под водителството на Янко Андонов е извършила ред  революционни акции ез селата и в  местата  на Анхиалска околия през дните 21,22,23,24,25,26 септември  1923 година. Тя е успяла да въведе работническо-селско правителство  в селата Св.Влас и Къшла-Дере…  /Кошарица/.

Месемврийско коменданство  № 52/ 23.ІХ. 23 Г. До  Г-н Околийски началник гр. Анхиало:“ Изпращам Ви за арестуване следните върли, опасни  за реда комунисти,които имат явното участие  и съдействие  по  организирането комунистически метеж против държавния строй. Стойков Иван Стоянов,  Илиев Илия Стоянов,  Панайотов  Я п.Янчев,  Георгиев Яни  Бедаваджиев, , Попов  Апостол Пенев, Янко Пистонлиев, Паруш Артемов и поп Харитон“

Mikov_Tomin_most_1-692x300Да си спомним и признателно почетем делата на участниците в събитията за по- справедлив живот през Септември  1923 година.

Васил Киров

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      2 thoughts on “95 години Септемврийско въстание

      1. Стефан Гечев

        От 05.05.2000 г е в сила “ Закон за обявяване на комунистическият режим в България за престъпен .“ Пропагандирането на фашистка и комунистическа идеология се наказва според НК и законите на Република България !

        Reply
        1. Красимир Косев Post author

          Пред 1923 година не е имало „комунистически режим“ в Царство България!

          Reply

      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *