epa10450305 Turkish emergency personnel help a victim at the site of a collapsed building after an earthquake in Diyarbakir, Turkey, 06 February 2023. According to the US Geological Service, an earthquake with a preliminary magnitude of 7.8 struck southeast Turkey close to the Syrian border. The earthquake caused buildings to collapse and sent shockwaves over northwest Syria, Cyprus, and Lebanon.  EPA/REFIK TEKIN

Спи ли зимен сън Сдружението на кметовете,къде са общините ни за трагедията в Турция и Сирия ?

Незапомнена,грандиозна и унищожителна трагедия сполетя съседна Турция!Хиляди хора загубиха живота си под срутени жилища ,хиляди са и ранените ,а милиони се нуждаят от покрив,храна,дрехи и подкрепа!Бедствието е и огромно в Сирия,където държавата няма власт в пострадалите райони!

На този фон десетки държави протегнаха ръка и с хора, със спасители , техника и средства се притекоха на помощ.Никой не е застрахован,че това  не може да се случи и на него.Напредналата наука все още не може да предвиди  кога ще си появи този земен ад и стон наречен земетресение.Заговори се навсякъде за строителството  и укрепване на сградите.През последните 30 години и  у нас строителството бележи  знаменателен ръст,но има редица примери за некачествена работа ,което се вижда,особено край морето ни.

Прави чест на обрулената ни държава,на президента и на петото му служебно правителство,че светкавично реагира на комшийската трагедия.По заповед и от сърце, към Турция полетяха наши самолети с необходима помощ,спасители и техника.Знае се,че първите 3-4 дни са най-важните за спасяване на затрупани под отломките хора.

Телевизиите ни изпратиха екипи на място,видяхме спасени дечица,мръзнещи и плачещи хора,загубили близки и познати.Земетресението измести другите новини,за войната в Украйна,за Бионсе,за Байдън и европейската бюрокрация.

Медиите ни разказват и показват и за редица прояви на съпричастност на обикновени хора,доброволци събиращи помощи от дрехи и средства.В същото време липсва необходимата организация на равнище общини.Там,където има редица хора,които желаят да помогнат с каквото могат,а и самите общински служители и общински съветници да развържат кесията!

До сега Сдружението на общините в Република България,по известно като Сдружението на кметовете, следваше да реагира адекватно и да призове членовете си да помогнат на пострадалите от трагедията в Турция.Нима е трудно общините ,а и кметовете на селища да организират събиране на дарения от средства ,дрехи и друго необходимо за подпомагане на милионите нуждаещи се.

Парламентарно представените партии ползват безплатни офиси в общините.Те също могат да се размърдат и като действие и съпричастие преди поредните предсрочни избори,за които се регистрират от днес.Голяма част от българските общини и градове в България имат контакти с общини и градове в Турция.Сега е момента тези приятелски връзки да намерят израз в помощ и съпричастие.

Помощ следва да се събира и насочи към пострадалите райони в Сирия.Тук правителството ни също следва да обърне внимание-там страдат и хистияни!

По този начин още повече граждани и спонсорирани НПО ще се включат в изключително необходимата помощ,от която Турция ще се нуждае поне едно десетилетие.

Кураж ,скъпи страдащи комшии,България,българският народ и целия свят е с вас при тази незапомнена трагедия!

Красимир Косев-собственик и управител на сайта „Несебър нюз“

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *