Приемат се оставките на Младен Маринов, Владислав Горанов, Емил Караниколов, като от кабинета си отива и министъра на туризма Николина Ангелкова.

Ремонтът на кабинета обяви на брифинг в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов, след коалиционен съвет с лидерите на ВМРО и НФСБ Красимир Каракачанов и Валери Симеонов.

Постът на вътрешния министър Младен Маринов ще заеме настоящия директор на ГД „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски. На мястото на Емил Караниколов сяда неговият заместник Лъчезар Борисов.

Рокадите в правителството обаче ще са 5, тъй като здравният министър Кирил Ананиев се връща в министерство на финансите, но вече като министър. Здравното министерство ще се поеме от директора на Александровска болница Костадин Ангелов.

Министър на туризма ще бъде Марияна Николова, сега вицепремиер по икономическата и демографската политика, която замести Валери Симеонов. Мотив за оставката на Ангелкова не бе посочен.

В коалиционното разпределение на постове и отговорности е потвърдено, стана ясно от коментара на премиера Борисов, което означава, че рокадата в Министерство на икономиката е посочена и утвърдена от малкия коалиционен партньор – Обединени патриоти. С рокадата обаче и Министерство на туризма минава под ръководството на малкия коалиционен партньор. 

Предстои другата седмица правителството да представи нова политика по отношение на икономическото възстановяване и социалното подпомагане. За приоритизиране на финансово-икономическите мерки и изпълнението на коалиционното споразумение настоя и вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов.

Младен Маринов ще бъде сменен, защото някои от действията на полицията не отговарят на разбиранията на премиера за опазване на реда. „Младен Маринов е изключителен офицер, но в политиката има грешки, които се наказват“, посочи Борисов и допълни, че на „Росенец“ също е трябвало по-строг контрол.

Борисов обясни оставката на Горанов с липсата на контрол в последните пет години върху Комисията по хазарта. Оставката на Караниколов бе аргументирана с раздаване на бонуси и грантове в Министерство на икономиката.

Премиерът е сигурен, че ако друг е бил на неговото място нямало да постигне същите успехи.

След мандата си премиерът Бойко Борисов поема партийните структури, но това не означава да се оттегли като премиер. В момента твърде много енергия той отделя на правителствените дела и затова се получава, че различни хора „ръфат от ГЕРБ“.

Борисов коментира и че знае мечтите на Христо Иванов да стане главен прокурор и да овладее прокуратурата. „Да, категорично съм против всякакви показни акции“, посочи Бойко Борисов, но и защити демократичната процедура по избор на главен прокурор.