Ако изборите бяха днес, в парламента биха влезли същите шест формации, които бяха част и от 45-ото Народно събрание. Това показват резултатите от огласеното проучване вчера на „Галъп интернешънъл“. То е проведено „лице в лице“ в периода между 7 и 14 май сред 812 пълнолетни българи.

Минимална преднина на ГЕРБ пред ИТН при избори днес

Минимална преднина на ГЕРБ пред ИТН при избори днес

57,9% от българите са твърдо решени да гласуват през юли

„Има такъв народ“ на Слави Трифонов дърпа нагоре, а ГЕРБ пада в подкрепата показват данните и това е напълно нормално според политолога Първан Симеонов. Не би било коректно обаче цифрите в момента да се сравняват с цифрите от последните избори, които се състояха само преди месец и половина. В по-голяма степен ИТН качва, отколкото ГЕРБ да пада. Предстои кампания и тя ще е решаваща, особено на фона на преговорите, които се водят между патриотичните формации за коалиция. И въпреки това, подчерта Първан Симеонов, не трябва и тяхната подкрепа да се събира напълно механично – при такъв сбор те минават 4-процентната бариера и влизат в парламента, но няма гаранция, че вотът на гражданите ще бъде такъв на 11 юли.

ВМРО, НФСБ и КОД гласят предизборна коалиция

ВМРО, НФСБ и КОД гласят предизборна коалиция

Каракачанов не вижда смисъл да преговаря с Волен Сидеров

Ако резултатите останат такива, партиите на промяната пак няма да имат достатъчно гласове, че само те да съставят правителство, предупреди Първан Симеонов, а ако има избори за трети път тази година, някоя от тези формации ще получи наказателен вот, каза политологът Първан Симеонов. Ключово в следващия парламент ще бъде дали т.нар. партии на протеста ще припознаят БСП като опозиционна или несистемна и ще приемат подкрепа.

Президентът Радев със служебното правителство показал как може да бъде направено единодействие, но дали партиите ще са го разбрали – това времето ще покаже.

Очаква се този път привържениците на БСП да гласуват, което не се случи на 4 април заради коронавируса.

БСП щели да си повишат гласовете на предсрочните избори

БСП щели да си повишат гласовете на предсрочните избори

Този парламент по никакъв начин не работи за хората

По думите на Симеонов винаги правителството в страната се харесва от 20-30% от народа и не се харесва от 70%. Според него вотът от чужбина също обикновено е наказателен, така ще стане и в момента.