Face(1)

Подкрепа на кандидатурата на Рибарското селище край Бургас пред ЮНЕСКО

ПОЩЕНСКА КАРТИЧКА ЗА НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА

„СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“

 

 

През изминалото лято Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ (НБКМ) организира пътуващ семинар „Успешни практики за презентиране на световното културно наследство под егидата на ЮНЕСКО“. Семинарът е в подкрепа на кандидатурата на Рибарското селище край Бургас пред ЮНЕСКО и създаването на първата общочерноморска рибарска библиотека. Това е международно значимо начинание на бургаската рибарска общност, която неотдавна заяви желанието си да стане част от структурите на Българския фермерски съюз.

В работата на семинара активно участва ръководството на библиотеката и експертният й състав. Партньори на националното ни книгохранилище бяха Община Бургас, Сдружение „Морски сговор“, Народното читалище „Димитър и Константин Миладиновци – Струга – Рибарско селище Бургас – 2020“ и Международният търговски и културен център – Геопан.

Присъствието на авторитетната ни културна институция на бургаското морско крайбрежие и в Странджа, и резултатите на семинара, оставиха не само добър спомен, а и донесоха идеи за съвместна дейност, и желание за надграждане. Предстои подписване на меморандум, който ще набележи основните насоки за сътрудничество и конкретните проекти в следващите години, някои от които представляват интерес за българската фермерска общност.

Kartichka-RS(3)За отбелязването на събитието – може би първото в историята на националната ни културна институция по българското Черноморие, бургаските партньори на НБКМ издадоха възпоменателна пощенска картичка на български и английски език. Тя ще бъде валидирана при подписването на меморандума и разпространена в ЕС и Черноморските държави – една полезна информационна стъпка и послание към рибарските общности в тях.

 

Илюстрация:

  1. Възпоменателна пощенска картичка, графичен дизайн А. Асенов – Пловдив, тираж 2000, изд. Геопан 2022, текст на български и английски език на гърба на пощенската картичка: „Рибарското селище край Бургас (Западно Черноморско крайбрежие) с ул. Консервна, на която е поставен паметен знак на американския писател Джон Стайнбек – John Steinbeck (1902 – 1968). Възпоменателна картичка за пътуващия семинар (16 – 18 юни 2022 г.) „Успешни практики за презентиране на световното културно наследство под егидата на ЮНЕСКО“, организиран от Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ – София, в подкрепа на кандидатурата на Рибарското селище пред ЮНЕСКО и на инициативата за създаването на първата общочерноморска рибарска библиотека.“
Print Friendly

Автор: ГЕОПАН


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *