3(12)

Изтъкнати изследователи се събраха на научен форум в Ахтопол

Историци, археолози, еколози и други изявени изследователи – представители на различни области на знанието се включиха в осемнадесетата кръгла маса на тема „Странджа и Черноморието между различните научни дисциплини“, която се проведе в Ахтопол.

„Събираме се за осемнадесети пореден път. Посвещаваме това събитие на тридесет годишнината от създаването на „Демакс“ – най- голямата в момента компания в Източна Европа за печат на ценни книжа и документи“, каза пред участниците инж. Петър Кънев – председател на Сдружение „Черноморска Странджа“. Той благодари на присъстващите за тяхната активност по време на срещите в Ахтопол и изрази увереност в ползотворните научни резултати, които се постигат чрез организирането на подобни форуми.

Откриването започна с водосвет, отслужен от агатополски епископ Йеротей, викарий на Сливенската митрополия и отец Йордан от църквата в Ахтопол.

Водещ на срещата беше председателят на Научния съвет на Сдружението д-р Атанас Орачев. Лектори бяха изтъкнати български учени.

6(4)Доц. д-р Александър Радулов от Институт по геология при БАН беше подготвил доклад на тема „Странджа и Черноморието – основни проблеми на тектониката и геоморфологията.  Инж. Иван Камбуров от ДПП Странджа говори по темата „Странджа – „живият музей на терциерна Европа“. Доц. дин Мартин Гюзелев от Бургаски университет „Асен Златаров“ изнесе доклад на тема: „Черноморието в „малката“ гръцка географска традиция – основни извороведски проблеми“, доц. д-р Бони Петрунова (НИМ – София) запозна присъстващите с основни резултати от археологическите проучвания на нос Свети Яни в Ахтопол. Проф. дин Диляна Ботева от СУ „Климент Охридски“ беше подготвила информация, касаеща формирането на провинция Тракия и Странджа, а д-р Николай Шаранков  разказа за епиграфските паметници от Малко Търновско. Д-р Атанас Орачев сподели своите наблюдения за артефактите от днешния странджански шелф, а Пламен Вукадинов беше подготвил презентация на проект „Потъналите кораби в странджанския шелф“.

Гости на събитието бяха акад. Юлиан Ревалски, проф. Иван Илчев, акад. Васил Николов, издателят Иван Гранитски, бившият министър на образованието проф. д-р Даниел Вълчев, доц. д-р Бони Петрунова, проф. Станислав Станилов, д-р Аксиния Бутева от Министерство на културата, нумизматът проф. Иля Прокопов, дипломатът Пламен Грозданов, проф. Иво Христов, д-р Стефан Пейков, Стоян Райчевски, Константин Господинов, кметът на Община Малко Търново Илиян Янчев, бившият кмет на Ахтопол Бисер Колев.

От името на министъра на културата проф. Велислав Минеков поздравителен адрес до инж. Кънев и участниците в кръглата маса поднесе д-р Аксиния Бутева. В него се казва:

„Най-сърдечно Ви поздравявам с провеждането на настоящото събитие. Вече десет години от създаването на обществената колекция „История на котвата“, Сдружение „Черноморска Странджа“ поддържа традицията в популяризирането на наследството на Странджа и нейното черноморско крайбрежие.

Предоставената възможност водещи изследователи и учени да споделят опит в проучвателската си работа е принос към достойното представяне на културното наследство. Перспективите и проблемите, които ще бъдат дискутирани от Вас са изключително важни днес, когато сме изправени пред предизвикателството да се съхрани историческата памет и националната идентичност.

Убеден съм, че споделянето на нови идеи и добри практики ще създаде условия за стимулиране на българското общество за творческо и иновативно осмисляне на миналото на България като страна с потенциал и уникално наследство.

Изказвам благодарност на екипа на Сдружение „Черноморска Странджа“, който направи възможно настоящото събитие. Желая ползотворна работа, здраве и творчески успехи.“

След приключването на научната част от форума участниците посетиха археологическия обект на нос „Свети Яни“ в Ахтопол и се запознаха с най-новите открития, направени там от учените.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *