Според оценките на американските военни във войната между Русия и Украйна и двете страни отбелязват голям брой жертви. До този момент американските военни са се въздържали от посочване на конкретни цифри.

Ръководителят на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ Марк Мили заяви обаче, че във войната в Украйна са били убити и ранени над 100 000 руски войници. Украинските въоръжени сили вероятно също са претърпели подобни загуби. Отделно във войната, която започна на 24 февруари, са загинали около 40 000 украински цивилни.

„Това е огромно човешко страдание“, казва Мили в речта си пред Икономическия клуб на Ню Йорк, цитиран от „Ройтерс“.

Мили не уточнява информацията на какви данни и източници се базира.

Разликата в цифрите е драстична. Руското министерство на отбраната съобщи за последно за жертвите си на 21 септември, като отчете 5937 загинали. Според изявлението на Генералния щаб на украинските въоръжени сили към 9 ноември във войната са загинали повече от 77 000 руски военнослужещи. Своите загуби в жива сила обаче украинците премълчават.

Мили също така призова за преговори за прекратяване на войната. Възможно е нито Украйна, нито Русия да не могат да спечелят във военно отношение, каза генералът и подчерта, че именно поради това е необходимо да се търсят „други средства“.

В сряда Москва нареди изтеглянето на руските войници от стратегически важния южноукраински град Херсон. Украинският президент Володимир Зеленски, както и украинското разузнаване обаче реагираха изключително предпазливо на тази информация, въпреки че бе, а може би и именно заради това, официално оповестена. Според украинските официални лица е малко вероятно руската армия да напусне града без сериозна съпротива.