Днес хиляди сме по улиците и площадите на България. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в първото си изказване в началото на дебатите за вота на недоверие. Повод и за протестите, и за вота на недоверие е нетърпимостта към корупционното управление на Бойко Борисов, по думите й.

Протестиращи скандират "Оставка" пред парламента

Обновена

Протестиращи скандират „Оставка“ пред парламента

Множеството е блокирало булевард „Цар Освободител“

83% от българите смятат, че корупцията е широко разпространен проблем в страната, убедена е тя. Увеличиха се корупционните скандали, отчете лидерът на социалистите. Над 25 са големите корупционни скандали на властта. Сред тях са кум гейт, чекмедже гейт, апартамент гейт , НАП гейт и т.н. Левите искали да разградят мрежите на корупцията на властта.

Корупцията е заложена в законите умишлено, подчерта социалистката. 217 закона е внесъл Министерски съвет , а между първото и второ четене законодателите внесли 277. За три години 12 текстове в Законопроекти са внесени за борба с корупцията, сред тях текстове по темата имало и в Закона за трюфелите. Корупцията е легализирана институционално, подчерта Корнелия Нинова. 47 са контролните органи за борба с корупцията, създадени от кабинета Борисов. Седем са оправдателните присъди за корупция, а само три са осъдителните. 12 министри и седем заместник-министри са освободени заради корупция.

Пипалата на мафията са във всички структури, по думите на Нинова.

С 5-тия вот на недоверие БСП показва пипалата на паралелната държава

С 5-тия вот на недоверие БСП показва пипалата на паралелната държава

Нинова доволна, че хората вече не ги е страх

Тя разкритикува шумните и показни акции на прокуратурата. Платени социолози, политолози през послушни медии изтъквали величието на диктатора и безсмислието да има опозиция. Мафията се храни чрез страха и се пази с бухалка, обяви още Корнелия Нинова.

Като представители на правителството в пленарна зала са вицепремиерите Томислав Дончев и Марияна Николова. Премиерът Бойко Борисов не присъства, тъй като срещата на лидерите на ЕС продължава и днес.

На дебатите в парламента дойдоха и министрите Николина Ангелкова, Данаил Кирилов, Деница Сачева, Кирил Ананиев, Красимир Вълчев, Теменужка Петкова, Емил Димитров, Красен Кралев, Петя Аврамова, Десислава Танева, Росен Желязков. От тримата министри с подадена, но замразена оставка в пленарна зала присъстват финансовият министър Владислав Горанов и икономическият министър Емил Караниколов.

НС провежда дебатите по петия вот на недоверие към кабинета "Борисов-3"

НС провежда дебатите по петия вот на недоверие към кабинета „Борисов-3“

Самото гласуване на вота по закон е не по-рано от 24 часа след края на дебатите

Пътищата на властта убиват, включи се и депутатът от БСП Красимир Янков. Управляващите имали достатъчно дълъг мандат, за да променят нещата. Вие създадохте перфектните механизми за източване на обществен ресурс, категоричен бе социалистът. Вие заложихте строеж на магистрали, а оставяте корупция, заяви той. Спасителното трасе на властта било отстраняването й.

Борбата с корупцията е наша обща отговорност, категоричен бе Янков.

Цунами се е задало срещу властта, според Румен Гечев

Александър Ненков от ГЕРБ изтъкна, че управляващите няма да подкрепят вота на недоверие. Ние сме научени да носим отговорност, каза още той, а и само след няколко месеца имало избори. Президентът Румен Радев отговарял с реваншизъм, според него. Този човек иска цялата власт, аз не съм склонен да му я дадем, подчерта Ненков.

Всички европейски лидери били приятели на „лошия“ Борисов, както се изрази депутатът. На него му е мило държавата да върви напред, убеден е той. Александър Ненков недоумява защо държавният глава не е казал и една добра дума за премиера, въпреки че професията му била мъжкарска.

Няколко варианта на изход от политическата ситуация обсъдил Борисов с министри

Обновена

Няколко варианта на изход от политическата ситуация обсъдил Борисов с министри

На срещата присъствал и кметът на Варна Иван Портних

Александър Иванов от ГЕРБ пък подуши тежкия дубайски парфюм зад вота на недоверие.

И Крум Зарков настоя за незабавната оставка на кабинета. Само вие не виждате, че превърнахте държавата ни в царство на несправедливост със знаме 500-еврова банкнота и с герб, на който се мъдри калинка, обясни той. ГЕРБ, по думите му, превърнали в разменна монета суджука. Яко се краде, заяви Зарков, перифразирайки думи на шефа на НОЩ Венцислав Мутафчийски.

Патриотите пък обявиха, че ще гласуват против вота на недоверие.

Даниела Дариткова обвини левите в лош политически вкус. БСП търсели всичко, което носи политически дивиденти, включително и козички. Мотивите ви за вота са без аргументи, семпли, убедена е шефката на ПГ на ГЕРБ. Левите нямало да намерят общи интереси с т.нар. Отровно трио, според нея. Социалистите нямало да намерят подкрепата и на президента. Наша обща отговорност е да довършим мандата, изтъкна Дариткова.

Вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че няма да счупи банката за изказвания в парламента, защото това би било признак на вербална недостатъчност. Той призна, че у нас има корупция. Корупцията обаче е хронично заболяване на българското общество и държава, по думите му.

Големият проблем е, че сме свикнали да живеем с нея, каза още той. Корупцията не се бори с думи, с хайки, категоричен бе вицепремиерът. Какво не ни стига, попита Дончев. Според него нямало мнозинство за това.

Правителството ще стои, докато има смисъл, отсече той. Не е важно да спечелиш войната, важно е да организираш мира, обясни още Томислав Дончев.

Гладна кокошка просо сънува, включи се и Веселин Марешки. Той се заяде с лидера на БСП , че на призива й за протест в подкрепа на вота на недоверие, се отзовали неколцина, които обаче искали и нейната оставка. Той видя събиране на всяка цена между БСП и градската десница само и само да се доберат до кокала. „Воля“ били готови още днес да си подадат оставките, но те били единствените, срещу които никой не протестирал.

Вотът на недоверие ще бъде гласуван утре, 21 юли на извънредно заседание на парламента.