Между 800 и 2500 са рисковите секции за предстоящите избори на 11 юли. Това заяви пред bTV Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Той обясни, че опитите от предишни случаи, в които служебни правителства са се опитвали да ограничат контролирания вот, са имали ефект на места.

Всяко усилие в тази посока е полезно, колко ще е ефективно, ще може да видим след изборите, като разгледаме данните от секциите, обясни Безлов.

Относно темата за концентрацията по ромските махали той отбеляза, че след отварянето на европейските пазари през 2014 г. се отчита изпразване на секциите там, защото тези хора са в Западна Европа, т.е. тежестта им вече не е същата като едно време.

Прокуратурата гарантира законното протичане на изборите

Прокуратурата гарантира законното протичане на изборите

Настоява се за координация между властите

По негови думи големият проблем е корпоративният вот – фирмите, които имат някакви бизнес отношения и търсят баланси по места. Безлов отчита, че процентът повлияни работници нараства.

Според него изборите на 4 април са били пример за доста сериозен корпоративен вот и е имало данни за доста купен вот.

Прокуратурата недоволна, че МВР бави сигнали за изборни нарушения

Прокуратурата недоволна, че МВР бави сигнали за изборни нарушения

До момента са образувани 20 дела за купуване на гласове

Безлов очаква на 11 юли на места битката да е жестока, защото става въпрос за 30 000 гласа за влизане в парламента и нещата са на ръба. По негови думи е сложно за политическите формации да контролират локалните си структури.

Той посочи, че на всички избори е имало повдигнати обвинения и присъди. Обикновено присъдите са скромни – това е класика в българската традиция, отбеляза експертът и допълни, че въпросът е да се види дали повдигнатите обвинения като брой на тези избори ще са повече спрямо тези след 4 април.

Според него обявените над 100 сигнала за купуване на гласове са по-скоро много. Безлов подчерта, че подходът да се види какво се е случило, ще бъдат данните по секциите.

Бойко Рашков и МВР се мобилизират срещу купуването на гласове

Обновена

Бойко Рашков и МВР се мобилизират срещу купуването на гласове

Вътрешният министър отказва да приеме тази „уродлива“ политическа практика