DSC00755

Красимир Косев: Кметовете гледат на общинските съвети като на отдел на адиминистрацията

 

 

New-Image2Общинските съвети са органът на местното самоуправление, но това в голяма степен не се споделя от изпълнителната власт в лицето на кметовете. Това коментира пред БНР-Бургас Красимир Косев. Косев е сред инициаторите за рестарта на Национална асоциация на председатели на общински съвети. Самият той два пъти е бил начело на местния парламент в Несебър:

„Кметовете гледат на общинските съвети като на един отдел на общинската администрация и по тази причина общинските съвети не могат да заемат подобаващото си място. Дали хилядите кандидати за общински съветници на тези избори предварително прочетоха Закона за местното самоуправление и местната администрация? Дали избраните са го прочели или на заседания на комисии, на сесии приемат единствено това, което им се предложи от общинската администрация. Малко са случаите, когато действащи общински съветници предлагат за разглеждане въпроси, свързани с общините, гражданите, техните проблеми и работят наистина така, както трябва.“

Голяма част от общинските съвети нямат дори своя интернет страница, а са „сгушени“ в страниците на общинските администрации. Има случаи, в които само имената на съветниците са изброени или само постоянните комисии. Няма телефони, имейл адреси на съветниците. Това е една съществена причина общинските съвети да не са познати на гражданите, които смятат, че само кметовете и общинската администрация могат и трябва да решават техните проблеми, добавя Косев и посочва-по този начин тяхната дейност е непрозрачна и още повече се превръщат в безличен придатък на общинските администрации.
Относно рестарта на Националната асоциация на председатели на общински съвети, създадена през 2000 година, Косев коментира:
„Нашият управителен съвет в началото на миналия мандат започнахме с един съществен ход. Преценихме, че е важно не количеството на членовете на асоциацията, а качество, затова в момента каним изявени бивши и настоящи общински съветници, не само председатели на общински съвети и дори личности с отношение към местното самоуправление, каквито могат да бъдат лекари, журналисти, инженери. Нашата цел е да се стремим да поставим общинските съвети на мястото, което заслужават.“

Повече чуйте в звуковия файл:

https://bnr.bg/burgas/post/101915072/krasimir-kosev

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *