Президентът Румен Радев според конституционната процедура връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател на първата политическа сила в 47-то Народно събрание „Продължаваме промяната“ – Кирил Петков. Заедно с Петков в президентската институция дойдоха спряганият за финансов министър Асен Василев, председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров и Калина Константинова.

Президентът Румен Радев заяви, че върху „Продължаваме промяната“ и париите в коалицията пада отговорността да реформират порочния модел на авторитарното управление, да се справят с корупцията и беззаконието, да изхвърлят задкулисието от държавата.

Ваш основен ресурс ще бъде подкрепата на хората и вярвам, че ако не постигнете промени още в първите 100 дни коалицията няма как да спечели бъдещето за България. Законността е най-важната битка, от която зависят всички останали, подчерта Радев.

По думите му гласът на площада и гласът от урните иска законност от новата коалиция. Битката с бедността и отстояването на българските национални интереси са другите предизвикателства, открои Радев и пожела успех в изграждането на свободна, демократична, просперираща и успешна България.

Кирил Петков благодари на държавния глава за получения мандат и заяви, че идвайки към президентството една гражданка му казала, че от „Продължаваме промяната“ накарали обществото да повярва отново на политиците. Тази отговорност я приемаме от сърце, защото когато вие започнахте промяната, сега е време да се свърши работата до край.

Време е след 32 години българският народ да почувства, че управниците се грижат за него. Време е нашите баби и дядовци, майки и бащи да видят България като място за справедливи старини и пенсии, подчерта Петков

Той увери, че коалицията ще вкара всички усилия обещанията и надеждите да станат реалност. Петков върна директно мандата с готов състав на Министерски съвет, като се надява още в понеделник правителството да бъде реалност.

Припомняме, бъдещото правителство се очаква да бъде гласувано в пленарната зала на извънредно заседание на парламента в понеделник, 12 декември. От „Продължаваме Промяната“ вече събират подписи с искане за свикването му, съобщи по време на петъчния парламентарен ден депутатът и спряганият за нов външен министър от ПП Даниел Лорер.