Засилване на иновациите и развитието на транспортната и енергийната свързаност – това са основните приоритети на форума „Три морета“ и следва да е основна задача на всички страни, членуващи в инициативата.

Това заяви президентът Румен Радев по време на откриването на международната инициатива, обединяваща дванадесет европейски страни България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Австрия, Хърватия и Румъния.

Елена Поптодорова: Инициативата "Три морета" е стратегически план

Елена Поптодорова: Инициативата „Три морета“ е стратегически план

Инициативата „Три морета“ не е изригване, което да угасне

Ние сме реалисти. Много добре разбираме, че това е много амбициозна и сложна цел, необходимите за която ресурси превишават това, с което разполагаме. Но също така знаем с какъв голям потенциал разполагаме, за да се развиваме заедно“, допълни държавният ни глава.

Президентът Радев отчете и големият интерес към инициативата, на която за първи път участва управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. Множество представители на западноевропейски, близкоизточни и тихоокеански страни, голяма делегация от американския конгрес, както и стотици компании с интерес за инвестиции в региона също взимат участие, изтъкна той.

За прозрачност настоя Радев при финансирането на проекти от "Три морета"

За прозрачност настоя Радев при финансирането на проекти от „Три морета“

Той отбеляза, че активната дейност на Инвестиционния фонд е решаваща стъпка

Това показва растящ интерес към нашата инициатива, която придобива вече не само регионални, а световно значение„, допълни Радев, който изрази надежда Централна и Източна Европа да стане силно привлекателна за преки чуждестранни инвестиции.

„Надяваме се на сближаване на бизнеса, нови бизнес контакти и, разбира се, конкретни резултати. Вече правим инвестиции във важните сектори като дигитализация. Това може да ни подсигури развитие и конкурентоспособност, създаване на нови трансгранични клъстери“, каза от своя страна министърът на икономиката Кирил Петков.

Румен Радев кани Гърция за гост на "Три морета"

Румен Радев кани Гърция за гост на „Три морета“

Засилва се инвестиционният фонд към „Три морета“