ДПС няма да подпише внасянето на нова Конституция на РБългария. Това обяви лидерът на партията Мустафа Карадайъ.

ДПС няма да гласува за свикването на ВНС, отчете той. Проектът на ГЕРБ бил поредният удар срещу демокрацията, отрича човешките права да бъдат издигнати като върховен принцип, според ДПС.

Към конституционна реформа всички партии трябвало да подходят отговорно след дебати. Трябва да се чуе мнението на гражданското общество, изтъкна Карадайъ. Нужно било и да се чуе мнението на академичната общност.

Нова Конституция трябвало да отстрани недостатъците на настоящата.

ГЕРБ редактират първия си проект на Конституция и се разбраха с ВМРО

ГЕРБ редактират първия си проект на Конституция и се разбраха с ВМРО

Това обяви Даниела Дариткова

Мотивът партията да не подкрепи идеите на ГЕРБ са основните принципи в устава и мисията на ДПС. Проектът за нова Конституция се отрича от общочовешките ценности- свобода, хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост, отчете още Карадайъ. Проектът на ГЕРБ отказвал правата на личността, нейното достойнство и сигурност. Тя не отговаряла на заявката на управляващите за рестарт.

Новата Конституция трябва да се приеме като нов обществен договор, е мнението на партията. Нова Конституция или промени в действащата трябва да бъдат насочени към постигане на укрепване на демократичните ценности, да приближат българския конституционен модел към най-добрите международни и европейски образци, според партията.

НФСБ готови за велики дела в мрачни времена, независимите ще мислят

НФСБ готови за велики дела в мрачни времена, независимите ще мислят

В проекта на ГЕРБ НФСБ вижда много от своите идеи още от 2011 г.

Припомняме, че при първоначалните консултации от ГЕРБ заявиха, че ще редактират проекта си за нова Конституция, като тогава се разбраха с ВМРО.

След разговори и с НФСБ, те също изразиха подкрепата си нова Конституция и ВНС. 

Припомняме също, че БСП вече заявиха, че няма да участват в консултациите за нова Конституция, инициирани от ГЕРБ.