Силвия сн.

ГЕОПАН ПОИСКА СЕРТИФИКАЦИЯ НА КАРТА НА СТРАНДЖА

ГЕОПАН ПОИСКА СЕРТИФИКАЦИЯ НА КАРТА НА СТРАНДЖА

И ЧЕРНОМОРСКОТО Й КРАЙБРЕЖИЕ

 

корица - лицеСлед успешното участие в Международната картографска изложба във Вашингтон и обмяната на опит с организатори и участници в нея, Геопан взе решение да поиска от Българската картографска асоциация (БКА) сертифициране на съвременната туристическа карта на Странджа и нейното Черноморско крайбрежие. Съвременната карта  на Странджа в М 1:110 000 обхваща 6075 кв. км от източнотракийската планина, от които 4445 кв. км – от територията на Република България, и 1630 кв. км – от територията на Република Турция.

Картата е проектирана в пълните физикогеографски граници на Странджа планина на територията на Република България и част от планината на турска територия. Отчитайки нарастващата роля на геопространствената информация в развитието на страната и на българския туризъм, БКА, която е национален представител в Международната картографска асоциация, реши да въведе най-съвременните изисквания при създаването, отпечатването и разпространението на туристически карти. Въведени бяха 12 критерия и се създаде комисия от експерти и механизъм за сертифициране.

Инициативата на българската картографска общност е особено актуална през 2018 г. и започващото европейско председателство на страната ни. В оборот са много непрофесионални карти, изпълнени с грешки, неточности, без да са отразени вярно новата туристическа инфраструктура, пътната мрежа, природните и културните забележителности, дори и самото административно деление на страната.

Липсват предвидените от закона за туризма хотелски туристически карти в петзвездните хотели по Черноморското крайбрежие, а на места, където ги има, те са дело не на професионални картографи, а на майстори на „рисувачката”. При създаването им не се привличат специалисти, историци, археолози, географи и картографи. В някои туристически информационни центрове се разпространяват карти „самиздат”. Пусканата в обращение съвременна българска картографска продукция влиза в употреба от туристите, които посещават страната ни, и често пъти се различава от обичайните за тях картографски стандарти. След използването им в страната, картиje не се захвърлят, а се отнасят като сувенир и продължават да бъдат  послание и справочно издание за посетената България – факт, който не се отчита.

Може би поради тези причини инициативата на Геопан, да създаде съвременна туристическа карта на гранична и крайбрежна Странджа планина, отговаряща на международните картографски стандарти, получи голяма обществена и институционална подкрепа, както в района, така и в страната.

Искането на Геопан пред БКА е „тест” и за останалите организации в страната, които се занимават с туристическа картография. В случая – доброволното сертифициране на съвременната карта за Странджа и нейното Черноморско крайбрежие е професионално предизвикателство и покана към всички, които работят в тази сфера, и отговорност пред ползвателите на карти.

Дали ще бъде последвано от други? Времето ще покаже!…

 

На снимките:

  1. Корица на съвременната карта на Странджа – издатели: Геопан & Картгео, 2016, М 1:110 000, тираж 5000 екз. БКА дари изданието на всички народни представители от 43-то Народно събрание.
  2. Участието на България в международната картографска изложба във Вашингтон през 2017 г. бе с внимателно подбрана експозиция. Българската колекция започваше със стенния вариант на съвременната туристическа карта на Странджа и нейното Черноморско крайбрежие. Тя бе публикувана в каталога на престижната международна проява под номер 220. Картата бе представена във Вашингтон от д-р инж. Силвия Маринова – един от нейните автори (на снимката).

 

д-р Стефан ПЕЙКОВ, член на Обществения съвет

на Сдружение „Черноморска Странджа” – Ахтопол

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *