19590

В НЕСЕБЪР КАНДИДАТИТЕ ЗА МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ НАРАСТВАТ С 25 %

 

И кандидатските листи за съветници и кандидатите за кмет на местните избори в община Несебър ще бъдат повече, засега.Тогава Димитър Василев Маринов,известен сред широките народни маси най-вече с прозвището Митьо Пищова,и Божидар Томалев,подвизаващ се и като Дарио Томалети,бяха подали заявления за участие в местните избори, в т.ч. и бивщият кмет Николай Трифонов, но се провалиха.В кампанията обаче на предизборната сцена се завръща от Бургас в Несебър Ивайло Дражев.

 

Максим МОМЧИЛОВ

   5 Силвия Димитрова  В Общинската избирателна комисия /ОбИК/ е регистрирана  заявления за кандидат на кмет на Община Несебър, кметове на населени места и общински съветници.

1.По ред на номерата с решения на пп „ГЕРБ” бяха регистрирани за кмет на Община Несебър, общински съветници и за кметове на кметствата в: гр. Обзор, гр. Свети Влас, с. Равда, с. Тънково, с. Кошарица, с. Оризаре и с. Гильовца.                                                                

  2.На партия „МОРЕ” са регистрирани съветници и за кметове на кметствата са: гр. Свети Влас, гр. Обзор, с. Равда, с. Кошарица, с. Оризаре, с. Гюльовца, с. Тънково.                      

   3.За партия „ДВИЖЕНИЕ 21” за участие в изборите са регистрирани за съветници и кметове на кметства: гр. Свети Влас, гр. Обзор, с. Равда, с. Кошарица, с. Оризаре, с. Гюльовца, с. Тънково. *                                                                                                                                              4.Регистран е инициативен комитет за издигане на независим кандидат Николай Кирилов Димитров за кмет на община Несебър.

5.ПП „партия БЪЛГАРСКИ СОЦИАЛДЕМОКРАТИ” за местните избори са регистрирани съветници и за кметове на кметства в: с. Кошарица, с. Оризаре и с. Тънково.                                                                                                                                              6.В регистрация за участие в изборите на пп „Воля” са за съветници , кмет на община и за кметове на кметства са: гр. Свети Влас, с. Гюльовца, с. Кошарица, гр. Обзор, с. Оризаре, с. Равда и с. Тънково.

7.Партия „ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ” са регистрирани за участие в изборите за кмет на община и за общински съветници.

8.ПП „ПОДЕМ” са регистрирани за участие в изборите за кмет на община Несебър, кметове на кметства – гр. Свети Влас, гр. Обзор, с. Равда, с. Кошарица, с. Оризаре, с. Гюльовца, с. Тънково и съветници.

9.Партия „СВОБОДА” са регистрирани за участие в изборите на общински съветници.                                                                                                                                               

  10.Регистрирани за участие в изборите са за съветници и за кметове на кметства в: гр. Свети Влас, с. Тънково, с. Оризаре, с. Кошарица от коалиция „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ.

11. От местна коалиция „НОВА АЛТЕРНАТИВА” са регистрирани за съветници и кметове на кметства в: гр. Обзор, гр. Свети Влас, с. Равда, с. Тънково, с. Гюльовца, с. Оризаре, с. Кошарица.                                                                                                                                                                   12. Регистрирани са  коалиция „Ние, Гражданите“ за участие в изборите за съветници и за кметове на кметства в: гр. Обзор, гр. Свети Влас, с. Равда, с. Кошарица, с. Тънково.                                                                                                                         

 13. От партия „ВЪЗРАЖДАНЕ” е постъпило е заявление за регистрация за участие в изборите за съветници, за кмет на община и  кметове на кметства:  гр. Свети Влас, гр. Обзор, с. Равда, с. Тънково, с. Кошарица, с. Оризаре, с. Гюльовца.

  1. От ПП  НДСВ са регистрирани за общински съватници в местните избори.

15.Регистрирани за участие в изборите са за съветници, за кмет на кметство – гр. Свети Влас, гр. Обзор, с. Равда, с. Тънково, с. Кошарица, с. Оризаре, с. Гюльовца от пп „АТАКА”.

16. В местна коалиция „СЪЮЗ НА СВОБОДНИТЕ ДЕМОКРАТИ“ (ПП “СЪЮЗ НА СВОБОДНИТЕ ДЕМОКРАТИ”, ПП “СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ”,ПП “ВМРО-Българско национално движение”) за участие в изборите са регистрирани съветници и за кметове на кметства в: с. Тънково, с. Оризаре, с. Гюльовца, с. Кошарица и с. Равда.                                                                                                                

  17. От НФСБ вероятно ще бъдат заличени.

       В ОбИК към настоящия момент е заявен един единствен  инициативен комитета за независим кандидат-кмет Николай Димитров, заяви Силвия Димитрова – председател на ОбИК-Несебър.

На този етап броят на заявените официално листи за съветници е 16.От тях 8 са от партии,8 от местни коалиции. Публично известните сдружения с нестопанска цел: Ротари клуб,Лайънс клуб,Съюзът на собствениците в Слънчев бряг,Сдружението «Старинен Несебър»,Демократичния съюз на жените,МКББ «Тодор Александров» не са заявили нито пряко,нито косвено позициите си за изборите.

 Макар че на територията на несебърската община са извършени няколко социологически сондажи, липсват публично оповестени данни за настроенията и очакванията на несебърския  електорат.В сферата на предизборните нагласи обаче по принцип се провява т.н. бумерангов ефект,който се изразява като негативно отношение към властимащите решили да се кандидатират повторно.

Това практически води до неизменна загуба на гласове.В местните избори тази тенденции се откроява на два пъти.

Своеобразното роене на кандидатите за кмет и листи за съветници е един от показателите за недоволство от досега управляващия кмет и общински съветници и една допълнителна възможност «управляваните» да станат управляващи

Това роене обаче е и показател за бутафорията в предизборната кампания,тъй като по-голямата част от участниците в нея не само са се записали заради олимпийския принцип,но и въобще няма да се явят на старта.Зародишната фаза на изборите обаче дава възможност на недоволните да представят своите оплаквания и искания пред стремящите се за власт,които са особено чувствителни в предизборната атмосфера.

Друга особеност на нагласите и очакванията е,че конкретно за община Несебър,класическото делене на ляво,дясно и център,е твърде относително.

Основание за подобен извод е,че политическото пространство може да се дели и разпределя в зависимост от постановката на проблема за властта.

Ако се анализират отношенията на власт,ще се откроят контурите на обществените отношения.Именно в тази обществена сфера социалните потоци се пресичат с политическите позиции и се проявяват т.н. точки на власт.В такива случаи отделни кандидати и политически сили изразяват по определен начин тези точки на власт,а така по-пълно се отчита и многообразието от политически интереси.

Съпоставянето на данните с регистрацията на партии,коалиции и независими кандидати от Местните избори през 2007 и насам към 2015 г. показва,че тогава подадените заявления на кандидати за общински съветници са били 36,а на изборите са се явили-27-с 25 на сто по-малко от заявените.Заявките за кмет на Общината са били 25,а действително са участвали 12-с 56 на сто по-малко.Към днешна дата подалите заявления за регистрация са се увеличили с 25,00 %.

Тези показатели са близо до данните още от изборите през 2003 г.,което означава,че тази тенденция-на намаляване на броя на  политическите субекти-действителните участници в изборния процес,ще се прояви и в настоящата същинска предизборна кампания.Доколко,ще се разбере в близките дни,когато изтича срока за персоналните заявки за участие в изборите-за кметове и кандидатски листи.

И в настоящия момент се провеждат социологически анкети за установяване на  предизборните нагласи на несебърските избиратели,като сондажите ще продължат  и след официалното откриване на предизборната кампания.

 

 

* Вече и потвърдено заявлението на първия списък на съветниците от партия «Движение 21. Предвид изложеното и на основание чл. 87, ал.1, т.14, във връзка с чл.414 и чл. 417, ал. 1 от Изборния кодекс, Общинска избирателна комисия – Несебър реши:  РЕГИСТРИРА за участие в изборите за ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ В ОБЩИНА НЕСЕБЪР на 27 октомври 2019 г., предложената от партия „ДВИЖЕНИЕ 21” кандидатска листа на двадесет кандидати за общински съветници.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *