Политиците трябва да бъдат по-смирени. Политиката не е налагане на собствена воля, а на намиране на решения. Хората не ги интересуват вътрешните разправии и драми на една партия. Аз смятам, че имам какво да дам. Елена е водачът тази листа и трябва да сме като един екип.

Това заяви пред Нова телевизия Сергей Станишев – лидер на ПЕС и член на листата на БСП за евровота.

„БСП показа, че е демократична партия, националния съвет може да е коректив. Всеки човек допуска грешки, политиците сме виновни. Политиката не е игра на самолюбие, инат, на егоизъм. Ако човек не се развива, значи е глупав„, каза Станишев.

Ще си говорим, защото има по-голяма кауза. Аз мога да разговарям с всеки, няма проблем.

Деница Златева е на 7-мо място – има тайно гласуване. Всеки трябва да се смири и да работи за обща кауза. На 2-ра и 3 -та позиция са млади социалисти – аз какво, да се мръщя ли, запита Станишев.

Европейските избори са на първо място и това го доказват всички избори. Притеснително е, ако кампанията затъне с компромати – няма да има дискусия за политиката. Това ще доведе до ниска избирателна активност, която работи за ГЕРБ и ДПС.

Какво се случва в Европа има значение за всеки българин. ЕНП са статуквото, те отнемат.

Кой е шпионин и кой е от Държавна сигурност (ДС) – аз ли съм, Елена ли е. Това запита кандидатът за евродепутат от БСП Сергей Станишев в отговор на коментара на премиера Бойко Борисов за окончателната листа на левицата за евровота.

Сергей Станишев - пети в евролистата на БСП

Обновена

Сергей Станишев – пети в евролистата на БСП

Пълно пренареждане на листите

Никой не знаеше какво ще се случи на заседанието, стана ясно от думите на Станишев.

Припомняме, заседанието на Националния съвет на БСП се проточи около 10 часа. Първоначално Станишев не беше включен в листата на БСП, но след ново гласуване листата бе променена.
Някои от дългогодишните членове на партията, както и настоящият евродепутат Петър Курумбашев си направиха самоотвод. В листата е и лидерът на Движение за радикална промяна „Българска пролет“ Велизар Енчев.

Велизар Енчев – никой не го знаеше (че ще бъде в листата – б.р.). Имаме листа, трябва да работим за една кауза. Хората трябва да разберат, да се работи за по-добро, каза Станишев.

По думите му на вчерашното заседание са станали ясни някои неща – Националния съвет каза, че чува гласа на партията. Партията се произнесе направи подредба на листата. Гласът на хората имаше значение, заяви бившият лидер на социалистите.

Запитан: „Бламиране ли е това (пренареждане на листата, тъй като Станишев първоначално не бе включен в листата за евровота – б.р.) на лидера от бившия, Станишев отговори: „Не, когато нещо се прави на инат, има и отпор. Националният съвет са хора зрели. Никога не е имало такова преподреждане на листите за Европейски парламент“.

Среща не сме имали, това пролича и от това, че ме няма в листата. Партията ясно заяви своята европейска привързаност и искането си с общи усилия да променим Европа. За България има много рискове в този променящ се ЕС. Първото нещо е да няма Европа на няколко скорости. Европа на нациите означава силните да огъват и мачкат слабите – видяхме го в пакета Макрон, заяви Станишев.

На въпрос: „Подкрепата, която Елена Йончева демонстрираше към вас, отчитате ли я за искрена, тъй като тя с Корнелия Нинова е единият кръг, на другата позиция сте вие?“, Станишев отговори: „Елена е спонтанен, честен и искрен човек. Когато казва нещо, тя го мисли. Аз съм й благодарен за подкрепата. Тя подкрепи моето предложение да се гласуват първи и втори„. Според него хората ще решат не е най-важното. Социалистите са усвоявали кохезионната политика – политиката на сближаване на социални, политически стандарти. За хората първо са важни доходите, начина им на живот, социалната защита.

„Политиката натоварва. Искам да кажа на ГЕРБ, които вчера се поздравяваха – малко е рано. На второ и трето място имаме млади социалисти. Иво Христов, който е талантлив публицист, никой не знаеше за него“, каза Станишев. В тази листа има съчетание – силно гражданско присъствие извън БСП и достатъчно солидно присъствие на БСП, коментира той.

Относно подредбата на кандидатите за евродепутати Станишев заяви, че поставянето на настоящите евродепутати на по-задни позиции не е въпрос към него. При тайно гласуване се случват такива неща, обясни той.

Няма сблъсък между мен и Елена. Имаше състезание, аз гледах положително. Ние загубихме много време, трябваше листата да се реши по-бързо. Сега трябва да наваксваме. Всеки да даде от себе си каквото може.

Относно факта, че Елена Йончева говори много за корупцията и за вътрешнополитическите теми, Станишев каза“ „Естествено е да говори повече, защото това е нейната тема. Нищо странно няма. Това е естествено допълване за обща кауза„.

Запитан дали лидерът на опозицията Корнелия Нинова трябва да гледа към премиерския стол, Станишев заяви, че този въпрос сега не е актуален. 2005 г. много дълго време се колебах вътрешно дали аз да съм кандидат, защото не ми беше на всяка цена Мисля на първо място за интереса на БСП и на страната.

Лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) изтъкна позицията на европейската партия до евроизборите да замразят отношенията със социалдемократите в Румъния. Върховенството на закона трябва да се спазва, заяви Сергей Станишев.

………………………………………………………

На свое заседание Националният съвет на Българската социалистическа партия избра своята листа за европейските избори със 110 гласа \“за\“, 0 – \“против\“ и 1 – \“въздържал се\“. Бяха напрвени два самоотвода – на Антон Кутев и на Янаки Стоилов.

Листа на „БСП за България“

Елена Йончева
Петър Витанов
Цветелина Пенкова
Иво Христов
Сергей Станишев
Иван Кръстев
Деница Златева
Румен Гечев
Момчил Неков
Велизар Енчев
Димитър Данчев
Тодор Стоилов
Валери Жаблянов
Мариела Модева
Десислав Тасков
Крум Дончев
Емил Георгиев