В ход е логистична операция за транспортирането на аварийния екип на Столична община с два самолета „Спартан“ до летище Адана в Турция. Това заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов на пресконференция пред журналисти в ресорното ведомство. Коментарът си той направи във връзка със земетресенията 7.9 и 7.4 по Рихтер в Турция.

Той добави още, че в момента на летище „Враждебна“ се очаква пристигането на екипа. „Имаме готовност да изпратим и медицински екип от ВМА в помощ на пострадалите от земетресението“, обясни Стоянов.

„Очакваме от турска страна да кажат от какво имат необходимост и ако можем да помогнем и откликнем на нуждите им, ще го направим“, коментира Димитър Стоянов.

Земетресения от 7,9 и 7,4 по Рихтер удариха Турция

Обновена

Земетресения от 7,9 и 7,4 по Рихтер удариха Турция

Над 500 души загинали, над 3000 са ранени в Турция и Сирия

Самолетите ще превозят аварийно-спасителни екипи на „Пожарна безопасност и защита на населението и Столична община“, които ще помагат на южната ни съседка след поредицата силни трусове, които причиниха тежки поражения тази сутрин.

Земетресението засега Турция и части от Сирия, като загиналите са над 500.

Столична община посочи, че изпраща техника и 15 души в Турция.

По-късно от МВР съобщиха, че модул от 58 служители на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ се готви да замине за Република Турция. Те ще окажат помощ на турските си колеги за справяне с последиците от тежкото земетресение в югоизточната част на страната. В състава на модула ще влязат до 20 единици техника, както и необходимото спасително оборудване.