News.bg

Главни пътни артерии в Брюксел бяха блокирани от около 1000 трактора, докато разгневени фермери запалваха барикади и обстрелваха европарламента с яйца, в опит да окажат натиск върху лидерите на ЕС преди среща на върха в четвъртък, предава „Ройтерс“.

Един трактор показваше банер с надпис „Ако обичате земята, подкрепете тези, които я управляват“, докато фермери от Белгия и други европейски страни се опитват да бъдат чути от лидерите на ЕС, които ще се срещнат по-късно.

Служители по сигурността стояха на пост зад бариерите, където лидерите трябваше да се срещнат, на няколко пресечки от сградата на Европейския парламент.

Фермерите казват, че не им се плаща достатъчно, задушени са от данъци, зелени политики и нелоялна конкуренция от чужбина.

Те вече са осигурили няколко мерки, включително предложенията на Европейската комисия за ограничаване на вноса на ферми от Украйна и разхлабване на някои екологични разпоредби.

ЕК оставя безмитния режим за Украйна, но с мерки за фермерите

ЕК оставя безмитния режим за Украйна, но с мерки за фермерите

За най-чувствителните продукти е предвиден така нареченият механизъм за спешно спиране

Във Франция, където фермерите протестират от седмици, правителството се отказа от плановете за постепенно намаляване на субсидиите за селскостопански дизел и обеща повече помощ.

Но фермерите казват, че това не е достатъчно и протестите се разпространиха в страни, включително Белгия, Италия, Испания и Португалия

Протестите в цяла Европа идват преди изборите за Европейски парламент през юни, на които се вижда, че крайната десница, за която фермерите представляват нарастващ избирателен кръг, печели.

Въпреки че кризата с фермерите не е официално в дневния ред на срещата на върха на ЕС, тя трябва да бъде обсъдена, поне в кулоарите.

Вече с всички погледи към Виктор Орбан, докато другите 26 лидери на ЕС искат да го убедят на срещата на върха да се присъедини към план за предлагане на стабилно финансиране на Украйна, унгарският министър-председател реши да се срещне с фермери през нощта.

Доналд Туск: ЕС ще помага на Украйна, с или без Орбан

Доналд Туск: ЕС ще помага на Украйна, с или без Орбан

Отправи предупреждение и спрямо премиера на Словакия Робърт Фицо

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола се обърна с няколко думи към фермерите, протестиращи пред сградата на Европейския съвет:

„Виждаме ви, чуваме ви. Ако искате гласът ви да бъде чут, направете го да бъде чут през юни, когато гласувате на изборите за Европейски парламент.“

Мецола твърди, че протестите на фермерите показват, че има сектори в европейското общество, които не се чуват. „Трябва да се вслушваме повече и докато навлизаме в периода на кампанията в изборите за ЕС“, каза тя.

Де Кроо застава на страната на фермерите от ЕС: „Те положиха големи усилия, трябва да ги включим в дискусията“

Белгийският премиер Александър де Кроо говори за продължаващите протести в Брюксел и в цяла Европа, като твърди, че опасенията на фермерите „са отчасти легитимни“ и че темата „ще трябва да бъде обсъдена“ от Съвета.

„Те положиха невероятни усилия през последните години. Те наистина се адаптираха към новите стандарти, които имаме“, каза Де Кроо на прага. Той добави: „Трябва да сме сигурни, че те могат да бъдат част от дискусията.“

Исканията на европейските земеделци: еднакви, но различни

Исканията на европейските земеделци: еднакви, но различни

Аграрният сектор е може би „най-деликатния“ в ЕС