България е обявила днес за персона нон грата десет руски дипломати, акредитирани в страната. Те имат 72-часов срок да напуснат страната.

Министерството на външните работи съобщи, че това е направено по предложение на компетентните власти на Република България и съгласувано с министър-председателя Кирил Петков.

Заместник-министърът на външните работи Васил Георгиев е връчил съответната вербална нота на посланик Елеонора Митрофанова, която е заявила пред ТАСС: „Възприемаме това като крайно неприятелски акт и си запазваме правото на ответни действия„.

Съгласно информацията на компетентните власти, посочените служители на посолството на Руската федерация у нас „са осъществявали на територията на Република България дейност, несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.“

Вчера в изявление на руското посолство у нас Митрофанова предупреди да не изпращаме оръжия и боеприпаси за Украйна.

Припомняме, че на 28 февруари руското посолство в България излезе с изявление, в което говори за „Вашингтон и неговите евроатлантически подлоги“. Във връзка с това изявление, Митрофанова бе извикана в българското Министерство на външните работи. Освен това на 2 март бяха изгонени двама руски дипломати обвинени в шпионаж.

Митрофанова уверява, че към България има специално отношение

Митрофанова уверява, че към България има специално отношение

Руският посланик у нас пита как ще има диалог, ако бъде изгонена от страната

На 6 март министър-председателят на Република България Кирил Петков покани на разговор посланика на Русия в София Елеонора Митрофанова, съобщават от Пресцентъра на Министерски съвет.

Българският премиер призова първия руски дипломат да се придържа към общоприетите норми на дипломацията и изиска от нея да се отнася с нужното уважение и да не използва обидни квалификации към българските институции. Посланик Митрофанова поднесе своите извинения на Кирил Петков.

Изявленията на руския посланик в последните дни накараха Демократична България да поиска отзоваването й.

Министър-председателят не скри възмущението си, че в официалния си поздрав към страната ни по повод 3 март, руското посолство оприличи войната в Украйна с Освобождението на България. Той определи сравнението като неуместно. „Нашата признателност към руския народ за Освобождението не може да бъде принизявана чрез сравнения с днешната братоубийствена война в Украйна„, категоричен бе Петков.

Това не са първите обвинения в шпионаж, свързани с руски дипломатически служители. На 18 март миналата година у нас бяха задържани шестима души, участвали в група за шпионаж в полза на Русия. От Министерството на отбраната потвърдиха за двама задържани свои служители, макар че от Народното събрание тогава заявиха, че не са уведомявани по каналния ред. Акцията бе определена от главния прокурор Иван Гешев като пробив без аналог в новата ни история, а от тогавашния военен министър Красимир Каракачанов – като доказателство, че сме си свършили добре работата по модернизацията на армията.

Дни по-късно от ДАНС бяха разкрити още двама шпиони – служители на посолството на Руската федерация у нас, които бяха обявени за персона нон грата от МВнР и им бе даден срок за напускане на страната.

Преди това – на 23 септември 2019 г., България изгони двама руски дипломати, обвинени в шпионаж.

На 29 октомври 2019 г година МВнР обяви за персона нон грата и друг руски дипломат. Той беше уличен в шпионаж. За това стана ясно след като от прокуратурата съобщиха, че първи секретар от посолството на Русия е действал като шпионин в България от почти една година.

През декември месец 2020 г. МВнР обяви за персона нон грата дипломат от руското посолство в София, след уведомление от главния прокурор, че в рамките на досъдебно производство е установено как въпросният дипломат е събирал информация, представляваща държавна тайна.