VESTNIK NOVA ZORA 2024 FOTO 1(1)

Паметниците са знак на нашата обща история

 

Обръщение от Общоруската обществена организация „Съюз на приятелите на България“

 

Анатолий Викторович Потапов

 

Уважаеми дами и господа!

Общоруската обществена организация „Съюз на приятелите на България” беше учредена през ноември 1991 г., регистрирана в Министерството на правосъдието на РФ на 26.02.1992 г., пререгистрирана в същото министерство на 15.07.1999 г. (Регистрационен № 725) като общоруска обществена организация. Тя продължава делото и традициите на Дружеството за съветско-българска дружба. През 2023 г. бе отбелязана 65-годишнината на тази организация.

През изминалите години основната задача на Дружеството за съветско-българска дружба и Съюза на приятелите на България се състоеше в укрепване и развиване на вековните приятелски традиции между народите на Русия и България, съдействие  в установяването и поддържането на диалог, а също сътрудничество с българската общественост, запознаване на широки слоеве от населението с историята, живота и традициите на България и Русия, с постиженията в областта на икономиката, науката, техниката, културата, образованието, спорта; развитие  на връзките със съотечествениците, участие в разпространяването на руския език.

Нашият Съюз взима дейно участие в работата по реставрация на паметните воински гробове в България и грижата за руските паметници, в развитието на дружеските връзки между градове и области на Русия и България, въвличайки в дейността си младежи и ученици.

Основни чуждестранни партньори на нашия Съюз са Фондацията „Устойчиво развитие за България“, Федерацията за приятелство с народите на  Русия и ОНД, Координационният съвет „България-Русия“ и организациите членуващи в него въз основа на сключени споразумения за съвместна дейност. Делови отношения се развиват с българската Федерация на съотечествениците. Редовни работни контакти се осъществяват с Посолството на Руската федерация в България и Посолството на Република България в РФ, с Българския културно-информационен център и Центъра за промишленост  на Република България в Москва, с българската диаспора в Москва и други региони на Руската федерация.

Уважаеми дами и господа!

Общоруската обществена организация „Съюз на приятелите на България”  е силно обезпокоена от процесите, които се извършват в България напоследък и от бездействието на официалните власти в българските градове София, Варна, Пловдив, допускащи разрушаване на съветски паметници, което е възмутителна провокация и нарушаване на двустранните и многостранни международни договори.

Става дума за разрушаването на паметника на Съветската армия в София, вандалски разрушения бюст на граф Н.П. Игнатиев във Варна, благодарение на когото Варна и Шумен с прилягащите към тях територии са станали български, подготвянето за разглеждане идната седмица в кметството на Пловдив на въпроса за демонтаж на паметника „Альоша“.

Изразяваме решителния си протест пред властите на България във връзка със събарянето на съветски паметници и противоправните действия, допускащи разрушаването на тези паметници, което е много сериозна провокация.

Като цяло в България има 128 паметника на съветски воини.

Тези паметници е  издигнал българският народ. Част от паметниците в чест на Освободителната война са били издигнати на военни, загинали за освобождението на Европа от фашизма.

Тези паметници не са само на руски войници и офицери, но и на онези българи, които в състава на многохилядна българска армия са громили фашизма заедно с Червената армия.

Взаимните задължения на Русия и България за опазване на историческите и културни паметници, в т.ч. и на войнишките гробове, са залегнали в такива документи като Договора за приятелски отношения и сътрудничество между  Русия и България от 1992 г. и Съвместната декларация, подписана от президентите на нашите две страни за задълбочаване на приятелските отношения и партньорство от 2003 г.

Но има и международни документи за опазване на паметниците, подписани на историческото Съвещание в Хелзинки, а също и резолюции на ООН.

Днес ние сме много обезпокоени от намерението да бъде разрушен паметника на Альоша в Пловдив. От началото на 90-те многократно искаха да го премахнат.

През 1996 г. решение за това взе градският общински съвет, но то беше обжалвано.

Върховният съд на България постанови, че монументът „Альоша“ е паметник от Втората световна война и той не може да бъде разрушаван.

През 2007 г. се проведе широкомащабно празнуване на 50-ата годишнина от откриването на  паметника „Альоша“, което организираха представители на националното движение „Русофили“ и руско-българският клуб „Отечество“.

Едно от последните значими мероприятия край паметника „Альоша“ се състоя на 24.06.2021 г.  – концерта „Пролетта на 1945 година“ с участието на знаменития Хор на Турецки и члена на Управителния съвет на Съюза на приятелите на България Бедрос Киркоров.

Това беше и нашият подарък за жителите на Пловдив и България.

Хиляди зрители пееха заедно чудесната песен „Альоша“ и други песни от Победата над фашизма. Докъм лятото на 2023 г. –  идването на власт на новото правителство и местните избори, ситуацията около паметника „Альоша“  се беше поуспокоила. Поклонението пред него никога не е секвало! Това са сватбени кортежи и абитуриенти, туристи, гости на града и делегации. Монументът си остава един от главните символи на Пловдив и е включен в туристическите програми. Местни доброволци не допускат паметникът да остане запуснат, чистят площадката, полагат грижи за инфраструктурата и за други паметници в парка Освобождение.

Бихме искали още да напомним, че всички Паметници на историята и културата се намират под защитата на ЮНЕСКО  и ООН и представляват световно достояние!

Към всички паметници на съветските воини-освободители на Европа от фашизма, които се намират в редица градове и столици на Европа, се отнасят с грижа и внимание, жителите почитат паметта  на воините, дали живота си в името на Великата Победа.

 

Уважаеми дами и господа!

Наясно сме с мнението на по-голямата част от българския народ, с признателността му за нашата обща Победа в Руско-турската война и Втората световна война, в която Първа българска армия, предвождана от ген. Владимир Стойчев  има голям принос за победата над фашизма и принася като жертва 30 000 от своите най-свидни синове  пред олтара на Победата!

Заради този принос генерал Владимир Стойчев взима участие в Парада на Победата през 1945 г. в Москва.

Общоруската обществена организация „Съюз на приятелите на България”  вярва, че българският народ, българските власти ще вземат всички необходими мерки  за защита и опазване на паметниците, съградени от българския народ с негови лични средства и пожертвувания и няма да позволят на никого да руши нашата обща история!

За Общоруската обществена организация „Съюз на приятелите на България”

 

Председател:  Извънреден и пълномощен посланик на РФ, бивш Посланик на Руската федерация в София (2004 – 2008 г.)

Анатолий Викторович Потапов

11.01.2024 г., Москва

 

Превод: Надя Попова

Обръщението е публикувано във вестник „Нова Зора” с главен редактор Минчо Минчев. Независим национален седмичник. София, Брой 3, 16 януари 2024 г., вторник, стр. 8. ISSN 1310-8492.

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *