New Image7

НЕСЕБЪР – ДРЕВЕН И ВЪЗРОДЕН

New Image8Иван Дерменджиев

 

 

Всеки град си има своя красота, романтика и нещо което го отличава от другите. Но в Несебър има нещо уникално, нещо което никъде го няма. Не само това че от всички страни е обграден с море и само една тясна ивица земя наречена “провлака”, която го свързва със сушата. Не само историческите събития и старинната архитектура го отличават от другите градове. В него има и романтика и красота, но и нещо което те привлича като магнит, което те опиянява и те пренася в света на мечтите. Какво ли не е преживял този град на мечтите – люти битки, упадък, величие и разкош, и въпреки всичко е оцелял, за да се превърне днес в един прекрасен райски кът на брега на морето.

Несебър – древната „Месембрия” е разположен на брега на Черно море върху малък живописен полуостров, дълъг 850м.  и широк 300м.

 

 

6Градът възниква преди повече от три хиляди години, основан от траките и наречен „Месамбрия”.

Несебър в средновековието е представлявал здрава крепост. Целият полуостров е бил опасан от здрави стени. Голяма част от тях са били унищожени от действието на морските вълни, и от честите нападения на които градът е бил изложен.

 

Със старинната си архитектура, къщи с дървени еркери, с калдъръмените тесни улички и многобройните стари църкви – 42 на брой създадени през средновековието, стария Несебър днес представлява изключителен туристически обект включен в егидата на ЮНЕСКО.

 

 

 

New Image4В годините след освобождението Несебър продължи своето съществуване като малко рибарско градче, с малките дюкянчета и няколко кръчми по чаршията, с фурните за хляб, обущарници, шивачници, с фенерите поставени на малките калдъръмени улички, с дървеният рибарски кей и завързаните за него многобройни рибарски лодки, с провлака който свързваше града с квартала и който често беше заливан от морските вълни, със старата мелница застанала като страж на провлака свързващ “миналото” с “бъдещето”.

Годините отминаваха и малкото крайморско градче премина през много етапи на своето развитие. Но старите църкви, калдъръмените улички, дъсчените къщи и крепостните стени са все още запазени за да напомнят на поколенията миналото на старата “Месамбрия”.

Най-големи промени във външния вид и в живота на хората станаха в квартала на града сега наричан “новия Несебър”. Малките бежански къщички останаха в миналото. На тяхно място са построени нови луксозни и красиви сгради и хотели, модерни ресторанти, кафенета и магазини. Построи се ново училище и гимназия с най-съвременни уреди и съоръжения за обучение на децата и младите хора, детски градини и модерен стадион.

New Image2НЕСЕБЪР – ПРЕДИ

 

New Image1НЕСЕБЪР – СЕГА

Но не само това е притегателната сила на този красив крайморски град. Умереният климат, свежият въздух, лазурното море, просторния плаж със златистите и лековити пясъчни дюни привличат многобройни туристи от цял свят, за които са създадени прекрасни условия.

Хората в този обновен град са същите все така лъчезарни и гостоприемни, на които злобата и омразата са непознати, защото на това ги научи морето, което им дава всичко, и препитание, любов и силата да се борят с трудностите.

New ImageИ ето ти се разделяш с Несебър, а ти се иска отново да се върнеш при него, да почувстваш отново соления дъх на морето, откритият  с поразяваща откровенност и топлота поглед на обгорелите лица на рибарите, лъчезарните усмивки на хората от това малко романтично градче. И преди да тръгнеш, ти неволно за миг заживяваш с техния свят, с техните мечти, с морето което е станало тяхна съдба. И отнасяш със себе си един спомен от град и хора с невероятна история и съдба, град с незаменимо очарование и красота – НЕСЕБЪР-ГРАДЪТ НА МЕЧТИТЕ!

 

 

Print Friendly

Автор: Иван Дерменджиев


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *