Burgas-kmet2

Министър Димов и кметът на Бургас обсъдиха мерки срещу замърсяването на въздуха

 

Министърът на околната среда и водите Нено Димов се срещна с кмета на Бургас Димитър Николов. Двамата обсъдиха мерки срещу замърсяването на въздуха в града с фини прахове частици. През зимния период проблемът идва в следствие на отоплителния сезон и използването на твърди горива от голям брой домакинства, автотранспорт, промишлени дейности, влошени метеорологични условия. Тогава се увеличава концентрацията на частиците, обясни министър Димов. През пролетно-летния сезон проблемът е заради изключително интензивния автомобилен трафик, строително-ремонтна дейност, както и промишлено замърсяване.

Кметът Николов каза, че южният обходен път на Бургас ще бъде пуснат през юни или юли. По този начин трафикът за най-южните курорти вече няма да минава през града. Подменят се старите автобуси на градския транспорт с нови, посочи кметът.

Според него използването на твърди горива от домакинствата е основно от селищата покрай Бургас, не в самия град. Общината предвижда мерки за насърчаване на смяна на горивните инсталации на домакинствата с по-екологични. Санирането и използването на климатици също водят до по-чист въздух, допълни министър Нено Димов.

……………………………………………………………..

Министър Димов разпореди проверка на проектите на зелените организации

Министърът на околната среда и водите Нено Димов е разпоредил пълен одит на всички проекти на т. нар. „зелени“ организации. Това обяви той в отговор на журналистически въпроси в Бургас. Проверката е във връзка с подадени сигнали.

Министърът уточни, че пълната проверка е започнала вчера с негова заповед и ще се извърши от Инспектората на министерството. Ще бъде одитиран и последният сигнал за Поморийското езеро. Нено Димов посочи, че не може да прави предварителни констатации. При установяване на нарушения ще бъдат сезирани компетентните органи.

……………………………………………………….

Министърът на ОСВ Нено Димов разпореди проверка за  усвоени от Зелени Балкани 680 хиляди лева.

 Гнездящи саблеклюниДнес 18.05.2017 г. при посещението в РИОСВ гр.Бургас Министъра на Околната среда и водите г-н Нено Димов отговаряше и на въпроси. Представител на НАБЧ попита Министъра ще се извърши ли проверка по сигнала на НАБЧ за еко катастрофата в Поморийското езеро. Министър Нено Димов отговори, че вчера е разпоредил да бъде извършена проверка в най-кратки срокове.

 На 15.05.2017 г., НАБЧ внесе в МОСВ сигнал по повод усвоени от Зелени балкани 680 хил.лева за строеж на остров в Поморийското езеро.

   През програмния период 2007-2013 г. от Оперативна програма Околна среда Зелени балкани изхарчиха 680 хил.лв.  за спешни мерки за опазване и консервация на местообитания за гнездене на застрашени видове птици в Поморийското езеро. ,,Зеленото’’ НПО с багер разруши двата края на един от валовете в езерото, обгради го с пластмасова мрежа и го засипа с чакъл от река Тунджа. В следствие на този строеж върху новообразувания остров поникнаха растения характерни за места около реките. Тези растения до момента не съществуваха в района и в Поморийското езеро. Това прогони гнездящите върху вала застрашени видове. Тези птици започнаха да гнездят на 2 километра и половина от строежа на Зелени балкани.

 Министър Нено Димов допълни още, че ще бъде извършена проверка и  на проекти изпълнени от Коалиция  За да остане природа в България през оперативния период 2007-2013 г.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *