1660473096761-1536x864

Булгакон 2022 „Перперикон“

 
Булгакон е ежегодна среща на любителите на фантастичния жанр в България, която традиционно се провежда през първите дни на месец септември. На нея се събират писатели, ентусиазирани фенове, автори на компютърни игри и любители на настолни игри – хора с въображение, които през мъглата на ежедневието се опитват да разгадаят тайните на бъдещето.
Тази година организатор и домакин на Булгакон е клуб „Фантастика“ от гр. Кърджали, където ще се проведе срещата от 3 до 6 септември. Събитието е наречено „Перперикон“, по името на древната крепост, разположена недалеч.
За пръв път в над двадесетгодишната си история, срещата ще има и виртуален компонент, който прави възможно участието на няколко световно известни автори на фантастична литература: Питър Уотс (Канада), Пол Маколи (Великобритания), Лави Тидар (Израел), Кристина Чодоровска и Агниешка Халас (Полша), Джули Новакова (Чехия) и други. Те ще обсъждат фантастичния жанр, ще четат откъси от своите произведения и ще разкрият отговора на сакралния въпрос откъде фантастите черпят идеите си. Тези срещи ще бъдат на английски, с осигурен превод от и на български език.
На срещата ще бъдат представени и няколко нови книги, сред които сборниците „Без китове“ от Елена Павлова и колекцията с избрани разкази от конкурса за фантастика, организиран от кърджалийския клуб. Ще има срещи с български писатели и автори на комикси като Николай Теллалов, Петър Станимиров и Явор Цанев. Стефан Русинов ще разкаже за трудностите на фантастичния превод. Николай Генов, Миглена Николчина и Чавдар Парушев  ще предложат академичен поглед върху утопичната идея във фантастичната литература.
Срещата има и научно-популярна страна. Григор Гачев ще разкаже за блокчейн технологията – една фантастична реалност, която е вече тук. Валентин Иванов ще говори за връзката между астрономията и научната фантастика, а през нощта в Обсерваторията Агоп Бохосян ще покаже на участниците в срещата прелестите на кърджалийското небе. Не на последно място, ще бъде почетена паметта на онези писатели и фенове, които ни напуснаха през последните години.
Любезните спомоществователи на Булгакон, сред които са Община Кърджали, Регионалният исторически музей и Комплексът ученически общежития „Родопи“ осигуряват безплатно спане на участниците и безплатни посещения на крепостта Перперикон и музея, а Народното читалище „Обединение 1913“ и Народната астрономическа обсерватория „Славей Златев“ предоставят помещенията си за част от мероприятията.
Повече информация за Булгакон 2022 „Перперикон“, пълната програма на мероприятията и възможност за резервация е достъпна на страниците на събитието:

~ ~ ~
https://choveshkata.net
Място, на което книгите сбират човеци

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


   One thought on “Булгакон 2022 „Перперикон“

   1. Eli

    Търся разказите „Спасение“ от Даниел Богданов, които ми препоръчаха, но не ги намирам

    Reply

   Вашият коментар

   Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *