Lege artis * /Леге артис/ в условията на здравна реформа

| Източник: Максим МОМЧИЛОВ

Под това мото здравни експерти представиха пред представителите на медиите напредъка в диагностиката и лечението на редките болести. Организатор на форума,който се проведе за 14 път в кк „Албена” ,бе фондация МОСТ /медии, общество, семейство, традиции/.

Срещата бе открита от актрисата Татяна Лолова, която в типичния си стил направи връзка между изкуството и медицината. На форума бяха изнесени доклади за напредъка в диагностиката и лечението на редки болести, за генетичните изследвания в българското здравеопазване.

Един от акцентите в докладите бяха посветени на онкологията. Мотото на доклада за лекарствата за рака бе: „От задния джоб на баба до Леге Артис”,посветен на това как и защо хората обръщат внимание на недоказани по никакъв начин форми на лекуване – от билки до белина.

Доц. Павел Станимиров говори за рака на лицето и устната кухина и за трудностите свързани със забавянето на диагностиката му. Ракът на устната кухина заема 3 до 5% от всичките злокачествени тумори в света има големи вариации в различните зони на земята.Това е най-честият тумор на главата и шията и заедно с карцинома на орофаринкса през последните 30 години заема 6-о място в света.

Част от презентациите бяха онагледени с филми, сред които се открои филма за здравните модератори и ромските студенти по медицина – „Ние не сме изключение“. След него младите хора на срещата, които са част от проекта, разказаха за това как се променя и как може да се промени ситуацията в ромските гета.

Проф. Радка Аргирова говори за съвременната медицина и глобални епидемии – ХИВ, СПИН, ЕБОЛА. „Годишно имаме около 200 души новозаразени от ХИВ, докато в началото бяхме на 25-30 души годишно, т.е. темпът на заразяване нараства“, каза тя. Това, което я притеснява е, че се изменя спектърът на тези, които се заразяват. Продължава да се увеличава броят на мъжете, които имат връзка с мъже. Гей-общността продължава, а е характерно от 2010 г. насам да бъде тази, която дава най-големия брой новозаразени лица. Според проф. Аргирова трябва да се преработи, дори да се напише нова специализрана програма за превенция на тези заболявания, въпреки, че все още България е страна с ниско разпространение.

Медиите от Бургаска област бяха представени от вестник „Слънчев бряг прес” , участващ за 14 пореден път в здравно-медийния форум /на който е един от учредителите/, сред чиито спонсори е и „Слънчев бряг хотел холдингс”АД.

                                                                                               Максим МОМЧИЛОВ ___________________________________________________________________________* Lege artis - По всички правила на изкуството (т.e. с много висока прецизност и професионализъм).

Print Friendly
FacebookСподели