Планира се забрана на стопанска дейност на Корал, Иракли и Карадере

| Източник: mediapool.bg

Да се забрани напълно всякаква стопанска дейност на плажовете Иракли, Корал и Карадере, предлагат от ГЕРБ и Реформаторския блок, чиито депутати внесоха предложения за поправки в Закона устройството на Черноморското крайбрежие, който в момента се обсъжда между първо и второ четене в парламента.

Идеите бяха представени от съпредседателя на парламентарната група на Реформаторите Найден Зеленогорски, който ръководи и регионалната комисия в Народното събрание, депутата от ГЕРБ Ирена Коцева и Кирил Петков от сдружение „Да запазим Корал”.

Предложенията били подкрепяни от мнозинството в председателстваната от Зеленогорски комисия. Той обясни, че на практика се въвежда ново понятие в закона – обособяване на отделни морски плажове с цел максимално съхранение на тяхното естествено състояние, запазване на биологично състояние и екосистемите. Те ще са наречени плажове за природосъобразен туризъм и на тях няма да се допуска никаква стопанска и търговска дейност, за да се намали човешката намеса върху тяхното състояние и запазването им като природен ресурс.

Обособяването на такъв вид плажове ще отговори на различните предпочитания на плажуващите на българското черноморско крайбрежие, каза Зеленогорски.

Ирена Коцева обясни, че темата с опазването на плажовете е екологичен проблем и казус, предизвикала много протести на хора, които са искали плажовете да бъдат защитени или с определен статут.

„С нашите законодателни инициативи казваме, че няма да има концесии върху тях и няма да бъдат отдавани под наем”, каза Коцева и посочи, че това се прави не само, за да се задоволят исканията на хората, които са се борили години наред за това. „Направихме го заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и министърът на туризма Николина Ангелкова”, обясни тя и допълни, че това е обществено полезно решение на проблема.

Темата за защитата на останалите малко девствени плажове у нас се дискутира от 2013 г., когато дори бе взето решение да се създаде Национален парк „Българско Черноморие“ , който да защити девет плажа. Предложението за създаване н такъв парк трябваше да е готово през юли 2014 г., но правителството на Пламен Орешарски падна от власт, а новото на Борисов забрави за темата.

Зеленогорски обясни също, че се предвиждат промени, с които Министерството на туризма да поеме организирането и осъществяване на всички процедури не само на българските черноморски плажове, но и на големите национални курорти. На първо четене депутатите приеха, че регионалното министерство ще продължи да решава как ще изглеждат курортите, преместваемите съоръжение, организацията на търговията и така да осъществят концепцията си за туризъм, който да привлича и българския, и чуждестранния турист. Сега се иска туристическото ведомство да поеме и големите курорти.

Print Friendly
FacebookСподели