Истината винаги излиза. Как „интервю“ в „24 часа“ с клевети за „Протестна мрежа“ се оказа … платен „адверториал“

| Източник: Протесна мрежа

Интервю на надзорника на КТБ Любомир Денев се оказа необозначена платена публикация по „договор за рекламно-информационно обслужване“

Оставете „рекламните анализи“ на Валерия Велева и сайта „Епицентър“, това е за малките риби. Големите като вече фалиралата Корпоративна търговска банка са се обслужвали медийно с годишни „рамкови договори за рекламно и информационно обслужване“. Това стана ясно след повторното изискване на Софийски районен съд, придружено с предупреждение за глоба за главния редактор на вестника Борислав Зюмбюлев, за изясняване на историята на интервюто от 12 март 2014 година, което е предмет на съдебен спор между трима от споменатите в него и Любомир Денев, член на надзорния съвет на банката.

„Интервюто е публикувано на основание рамков договор между Вестникарска група България и КТБ за рекламно-информационно обслужване на дейността на КТБ (повторението е в автентичния текст – б.а.) през 2014 година“. Това отговаря главния редактор на вестника и добавя, че възложителят одобрява публикацията в нейния окончателен вариант и носи отговорност за нейното съдържание.

Дали публикацията е „оформена не по обичайния начин за редакционните текстове“ както твърдят от вестника в писмото до СРС оставяме на читателите да преценят сами. Видима е липсата на ясен текст, който да обозначава платения, спонсориран или рекламен характер на публикацията, както е не само добрата медийна практика, но и изрично изискване на етичния кодекс на българските медии.

Колко са тези годишни рекламни договори, с кои медии и на каква стойност – това са въпроси към синдиците на КТБ, които продължават да не дават ясен отговор на въпроса къде са отишли парите на банката, затворена преди повече от година и половина. Това би дало ясен отговор на въпроса защо малкото задълбочени разследвания за състоянието на банката бяха посрещнати с мълчание от мнозинството от българските медии. Те, както и самият „24 часа“, продължават да „разследват“ и коментират КТБ без да казват и дума за получените през кухи фирми на КТБ невърнати кредити, по които има дела в Софийски градски съд. Не се споменава, разбира се, и за „рекламните рамкови договори“.

Послепис: Тъжбата на трима от „Протестна мрежа“ – Антоанета Цонева, Асен Генов и Николай Стайков – срещу надзорника на КТБ за клевета приключи с оправдаване на Любомир Денев на първа инстанция. Ще коментираме това решение на СРС и евентуалното обжалване след излизане на мотивите на съд ебния състав по делото. Независимо от това решение, истината е все по-трудно да бъде скрита.

 

Print Friendly
FacebookСподели