ООН представи официално Бокова като кандидат

  Кандидатът на България има богат професионален опит и умения благодарение на многогодишната си политическа и дипломатическа кариера, се казва в писмото на българското МВнР, качено на сайта на Организацията...
| Източник: VESTI.BG

 

Кандидатът на България има богат професионален опит и умения благодарение на многогодишната си политическа и дипломатическа кариера, се казва в писмото на българското МВнР, качено на сайта на Организацията

 

 


Източник: ЕПА/БГНЕС

 

 

 

Още по темата

  • Кои са конкурентите на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН
    Преди 1 ден

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова вече е официално представена като кандидат за поста генерален секретар на ООН, изборите ще се проведат тази година. Писмото от българското правителство е получено.

Това съобщи пресслужбата на председателя на 70-то Общо събрание Могенс Люкетофт, цитиран от ТАСС, предаде БГНЕС.

„Ирина Бокова има богат професионален опит и има лидерски умения благодарение на многогодишната си политическа и дипломатическа кариера“, се казва в писмото, публикувано на официалния сайт на председателя на Общото събрание на ООН. Българските власти отбелязват, че техният кандидат е „доказала своята компетентност“ в международните отношения, както и“ твърдата си привързаност към целите и принципите на Устава на ООН“.

Ирина Бокова е пета в списъка с кандидатите за най-високия международен пост.

Досега нейни съперници са министрите на външните работи на Хърватия Весна Пусич и на Черна гора Игор Лукшич, бившият министър на външните работи на Македония Сърджан Керим и бившият словенски президент Данило Тюрк.

Късно в сряда българското МВнР обяви кандидатурата й, след редица критики, че страната е изпуснала всички срокове за това.

Бокова благодари на правителството, като отбеляза, че това е голяма чест за нея.

Пълномощията на Бан Ки Мун, който е на поста от 1 януари 2007 година, изтичат на 31 декември. Според устава на ООН административният глава на световната организация се назначава от Общото събрание по препоръка на Съвета за сигурност.

Очаква се Съветът за сигурност да започне разглеждането на кандидатурите не по-късно от юли.

Дипломатите не изключват възможността за първи път за утвърждаване от Общото събрание да бъдат представени няколко кандидата.

Нито един от осемте генерални секретари на ООН досега не е бил жена и не е представял Източна Европа. Русия и останалите страни, които са постоянни членки на Съвета за сигурност нямат право да издигат свой представител за генерален секретар на ООН.

Print Friendly
FacebookСподели