5-метров цар Самуил на улица „Македония“ в Скопие

© kanal news.bg Паметник на цар Самуил бе открит на централния площад в Скопие в началото на улица „Македония“, съобщи агенция МИА. Той е изработен от бял мрамор, а височината...
| Източник: news.bg
цар самуил © kanal

news.bg

Паметник на цар Самуил бе открит на централния площад в Скопие в началото на улица „Македония“, съобщи агенция МИА.

Той е изработен от бял мрамор, а височината му е 5 метра. Поставен е на бял мраморен постамент с височина 3,5 метра, на който са сложени бронзови барелефи.

Автор на паметника е Димитър Филиповски, а творбата е изработена в художествена галерия „Пиетро Базанти и Фильо“ и художествена леярна „Фернандо Мартинели“ във Флоренция.

Преди седмица бе издигнат и паметник на Александър Македонски наричан официално „Войн на кон“ на централния площад в Скопие.

Тази македонска инициатива накара новият гръцки външен министър Ставрос Ламбринидис да се изкаже остро към македонския си колега Антонио Милошоски. Според Ламбринидис македонското правителство не трябва да си губи времето с граденето на стени и паметници, а да прокарва мост между двете страни.

Македонският премиер Никола Груевски, не обърна внимание на притесненията на Гърция. Още преди време той разгневи гърците, като назова с името Александър една магистрала и летището в Скопие.

Print Friendly
FacebookСподели