68 депутати от БСП и ДПС внесоха вота на недоверие към кабинета

Вносителите го мотивират с провала на антикризисните мерки   Полина Паунова 68 подписа на народните представители от парламентарните групи на Коалиция за България и ДПС в деловодството на парламента в...
| Източник: mediapool.bg


Вносителите го мотивират с провала на антикризисните мерки

 

68 подписа на народните представители от парламентарните групи на Коалиция за България и ДПС в деловодството на парламента в петък бе внесен вотът на недоверие към Министерския съвет и премиера Бойко Борисов заедно с мотивите.

Като основен аргумент опозиционните партии изтъкват провала в антикризисната политика и тежките последици за хората в България. До общата теза ДПС и БСП стигнаха след двуседмични преговори. В началото опозицията нямаше обща теза. Левицата искаше дискусията да бъде или на социалноикономическа тема, или за провала на правителството в областта на сигурността. От ДПС пък нстояваха да се оспори цялостната политика на Министерския съвет.

„Целта на този вот не е смяната на един или друг министър, а промяна в политиката. Резултатите от това управление през последните две години са, че страната ни става все по-бедна, икономически неконкурентноспособна с граждани, които не виждат перспектива за себе си и за своите деца“, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев при внасяне на мотивите. 

Имаме и съвсем пресни поводи, които идват като сигнали от ЕС в двете ключови сфери и приоритети на правителството, каза още бившият премиер. Става дума за критичен доклад на ЕК за икономическата и социална сфера у нас и за решението на Съвета на министрите на вътрешните работи на страните членки на ЕС за готовността на страната ни за Шенген, поясни той.

Аргументацията на опозицията е групирана в няколко раздела. Освен за провала на антикризисните програми и мерки на правителството, БСП и ДПС са насочили внимание и към цялостния провал в икономиката, антиевропейската политика в областта на образованието, науката и иновациите.

Те упрекват кабинета в провал и при усвояването на еврофондовете, в местното самоуправление и най-вече за тежките последици за хората. Целта на вота е да се гласува недоверие на правителството на Бойко Борисов и да се върви към предсрочни избори на есен 3 в 1.

По време на парламентарния контрол в декларация от името на парламентарната си група, лидерът на БСП каза отново, че вотът не е толкова за секторна политика, колкото лично срещу министър-председателя. ″Предстоящият вот ще е лично към министър-председателя, а Коалиция за България ще продължи да провежда ясна опозиционна политика с една цел – това правителство да си ходи час по-скоро″, обяви Сергей Станишев

″Не ви пука нито за Конституция нито за закони, а държавата се управлява като бащиния. Не се учудвайте, че всеки вот, който се внася от опозицията, е вот към премиера″, заяви още Станишев и разшири критиките си и към други сфери на политиката на правителството.

Според него темата за противоракетната отбрана на НАТО е деликатна и чувствителна за всеки български гражданин, а в същото време нямало официално формулирана позиция на държавата по тази тема.

″Ние сме свидетели на едно поведение, което е лакейско – това е отказ от национален суверенитет, това е неспособност да се формулира българска политика″, смята лидерът на БСП.

ДПС и БСП всъщност искат да загубят вота на недоверие, защото целта им не е сваляне на кабинета, а предизборно да дисциплинират своите избиратели, коментира пред журналисти заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Валентин Николов. Той нарече вота предизборен и посочи, че БСП и ДПС искат да използват безплатната трибуна в медиите, която ще им се предостави заради дискусиите по вота, за да отправят своите послания към избирателите. Не са избрали правилен мотив за вота – можем много да говорим за успехите и пътя, по който сме поели и който е оценен както от рейтинговите агенции, така и от нашите европейски партньори, коментира Николов. Ние ще имаме достатъчно аргументи,икономически стоим много добре.

Print Friendly
FacebookСподели