60 000 фенове на Селтик плакаха и пяха за Стилиян Петров

| Източник: mediapool.bg
Заслужен финал на една легендарна кариера

60 000 фенове на Селтик плакаха и пяха за Стилиян Петров

Приятелите на Стенли победиха с 5:3 легендите на тима от Глазгоу в незабравим мач
 

Стенли с двамата си сина на терена на „Селтик Парк“. Снимка: sportal.bg

Над 60 000 фенове на шотландския гранд Селтик (Глазгоу) изпълниха в неделя до краен предел клубния стадион „Селтик Парк“, известен като „Парадайс“, за да подкрепят легендарния капитан на българския национален отбор Стилиян Петров в благотворителния му бенефис.

Стенли сложи край на футболната си кариера, след като по-рано през годината успя да се пребори с левкемията. Месеци наред феновете на Селтик и Астън Вила, където Петров игра в продължение на 13 години, всеки мач ставаха на крака и скандираха името му в 19-ата минута, какъвто бе игровият му номер.

Същото се случи и на бенефиса в неделя, в който един срещу друг се изправиха подбран от негови приятели състав срещу легенди на Селтик, част от които играха заедно с него в клуба между 1999 и 2006 г.

Сред звездите в първия отбор личаха имената на Шей Гивън, Радостин Кишишев, Уилфред Бума, Мариян Христов, Крис Камара, Робер Пирес, Димитър Бербатов, Джейми Реднап, Габриел Агбонлахор, Христо Йовов, Пол Ламбърт, Джеймс Алън, Мартин Петров, Гарет Бари и Джон Тери. Треньори на приятелите на Стан бяха Кени Далглиш и Дани МакГрейн.

Срещу тях се изправиха легендарни играчи, като Хенрик Ларсон, Мортен Вагхорст, Крис Сътън, Пиер ван Хойдонк, Жорже Кадете, Томи Джонсън, Брайън Маклеър, Боби Пета, Мартин Компстън и други. Те бяха под ръководството на Мартин О’Нийл, Джон Робъртсън и Стийв Уолфорд.

Стилиян започна мача с жълто-зеления екип на тима, съставен от негови приятели, като прекара на терена близо половин час. В края на мача бившият капитан на Селтик облече и зелено-белия екип на гранда от Глазгоу, за да доиграе последните минути от мача под бурните ръкопляскания на препълнения стадион.

За приятелите на Стенли хеттрик отбеляза Димитър Бербатов, като третият му гол бе особено атрактивен. По едно попадение добавиха Мартин Петров и Ники Бърн. За легендите на Селтик пък се разписаха Хенрик Ларсон, Пиер ван Хойдонк и Уорън Браун.

Най-емоционалният момент от бенефиса, естествено, бе след последния съдийски сигнал, когато над 60 000 просълзени фенове на Селтик изпяха химна на отбора „You’ll never walk alone“. Преди това Стенли благодари на всички присъстващи и на всички свои съотборници за подкрепата. Поне четвърт час след края на мача „Селтик Парк“ продължаваше да бъде пълен, като хората не спираха да ръкопляскат и да пеят през сълзи.

„Обещах преди мача, че няма да плача, но не успях да се сдържа. Плаках, но мисля, че всеки един на моето място би плакал. При такава атмосфера и такива фенове просто е невъзможно“, коментира след мача Стан.

По време на легендарната си кариера Стилиян Петров изигра общо 17 сезона, като стана рекордьор по участия за българския национален отбор, бе обявен по един път за най-добър футболист на България, за най-добър млад футболист на Шотландия, за най-добър футболист за сезона на Селтик и два пъти – за най-добър футболист за сезона на Астън Вила.

След 30 март 2012 г., когато сайтът на британския клуб официално съобщи страшната новина за заболяването му, Стан се посвети изцяло на борбата с левкемията. На 9 май т.г. той обяви, че се оттегля от футбола, както и че заболяването му е в ремисия. Занимава се активно и с благотворителност.

Print Friendly
FacebookСподели