50 ГОДИНИ ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ НЕСЕБЪР

  /Бегъл спомен/   Вестник „ Черноморски глас „ -  Несебър в броя си от 13.ХІ. 1965 година съобщава: „Открит е първият в Бургаски окръг постоянен етнографски музей в Несебър.”...
| Източник: Васил Киров

 

/Бегъл спомен/

 

Вестник „ Черноморски глас „ -  Несебър в броя си от 13.ХІ. 1965 година съобщава: „Открит е първият в Бургаски окръг постоянен етнографски музей в Несебър.” Амбициозната за времето идея , бе дело на ръководството и специалистите  от окръжния исторически музей Бургас.И той да бъде в предстоящата за реставрация къщата на Москояневи, обявена за архитектурен паметник от национално значение.    Това не се осъществи без преодоляване на някои трудности.

Архитектурно и конструктивно реставрацията на  Москояневата къща трябваше да се извърши през 1964 година. Но  бившите собственици на  тази фамилия живееха там под наем, трябваше да им се намери друга квартира, а такава възможност нямаше.  Започването на реставрацията се забавяше по вина на Градския  народен съвет, поради това, че не освобождава къщата от живеещи там наематели

 Не съм забравил един момент от трудностите, които преодолявахме тогава.  Идва секретаря на Окръжния народен съвет Димитър Чорбаджиев отговарящ за културата и образованието в окръга и ме пита:

Василе, защо не освобождаваш Москояневата къща за реставрация?

-         Не мога да намеря още квартира, - обяснявам виновно аз.

 – Ще освободиш кабинета си и ще преместиш хората там!- полу шеговито, но и сериозно разпореди той и толкова.

С големи трудности настанихме Москояневи в току що завършен изчезнал обем от сграда близо до бъдещия музей и така работата по реставрацията започна. Тя приключи до началото на 1965 година.

През това време специалистката етнографка Милка Чуклева от окръжния музей в Бургас , художника Ролан Шнеервайс и Жана Чимбулева   напрегнато работиха по реализация на експозиционния план, доставка на експонати, фотоси и изписване на обяснителните  текстове.

Нямам данни за точната дата на откриването на експозицията, но вероятно това е началото на месец ноември 1965 година .

   Замисъла беше, този етнографски музей да бъде регионален  за Бургаско, който да показва пред чужденците и нашите граждани етнографския бит на този уникален с богатствата си регион. И той успешно изпълняваше тази своя функция. Към музейната експозиция се проявяваше голям интерес  от наши и чуждестранните туристи, посещавана бе от делегации и  видни международни държавни и културни дейци   .

В партерната част на сградата бе съхранена богатата колекция от археологически  находки, а в една от стаите се помещава канцеларията и документацията на скромния личен състав тогава на музея.

В течение на времето възникват нови по свежи идеи и вече се чувства нуждата от това,  да се подмени, обогати или допълни с нови виждания съществуването на етнографския музей.

 

Васил Киров

Бел.ред.:Дългогодишния кмет на община Несебър Васил Киров за пореден път тази година споделя свои спомени за 50 -годишнина от важни за общината събития.Никое от тях до сега не даде повод поне за скромно честване и отбелязване,най-малкото заради труда и паметта към тези,които преди много години са направили нещо,с което и днес се гордеем.

Дано съдбата за забрава,немара и липса на историческа памет не сполети и 50-годишнината на Етнографския музей в Несебър !

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Print Friendly
FacebookСподели