5 г. затвор за Цветанов поиска прокуратурата

| Източник: news.bg

Диана Зайкова
дело цветанов© БГНЕС

Освен Станимир Флоров показания даде и служебният вътрешен министър от кабинета „Райков“ Петя Първанова

5 години затвор поиска държавното обвинение за бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Също така прокуратурата поиска да се конфискува до половината от имуществото му.

Стана ясно, че Цветанов ще чуе първата присъда срещу себе си на 26 май – ден след изборите за Европарламент.
Състав на СГС прецени да се произнесе по делото за присвояване на 50 000 лева, след като вече са ясни резултатите от евровота.

След изслушване тази сутрин на последните свидетели по делото за присвояване на 50 хиляди лева в полза на бившия антимафиот Орлин Тодоров съдът счете, че делото е изяснено от фактическа страна, като с това даде началото на пледоариите на обвинението и защитата.

В продължилите над три часа пледоарии на двете страни държавното обвинение се опита да докаже, че екс антимафиотът Орлин Тодоров е могъл да бъде отстранен от длъжност, след като е с отнет достъп до класифицирана информация, след като такъв му е нужен, за да си изпълнява работата.
Според прокурорите по делото Цветанов е проявил престъпна упоритост и в условията на продължително престъпление го е върнал на работа със своя заповед, след като Тодоров е бил в ареста, като така му е дал възможността сам да си пусне заявление за напускане и да получи общо обезщетение от 50 596 лева и 28 стотинки.

Според обвинението тогавашният шеф на ГДБОП Станимир Флоров – който днес бе последният изслушан свидетел по делото – бил връзката между Цветанов и Тодоров, като освен това упражнявал натиск Тодоров да не бъде отстраняван от поста си. Основна теза на обвинението е, че Флоров подписал прекратяването на правото на достъп до секретна информация на Тодоров цели 8 месеца, след като последният се е бил превърнал в обвиняем.

Представителите на СГП поискаха тежка присъда за Цветанов и се обосноваха с това, че деянието му е от изключително висока обществена опасност.

Защитата в лицето на адвокат Менко Менков пък определи пледоарията на прокуратурата за прочитане на обвинителния акт и уличи прокурорите в лъжа. Според Менков незабавно, след като Цветанов е уведомен за производство срещу Тодоров, той е издал заповед за дисциплинарно разследване срещу него.

По думите на Менков не са верни и твърденията на обвинението, че трима от членовете на дисциплинарната комисия са искали уволняването на Тодоров. В показанията си те казвали само, че не събрали никакви материали срещу него, защото наблюдаващият прокурор от Ловеч не им дал достъп до материалите по случая.

Стана ясно, че се знаело единствено, че бившият шеф на РЗБОП Велико Търново се опитвал да повлияе на катаджии да не издадат акт на негова позната – това обаче се наказвало с порицание, а не с отнемане достъпа до секретна информация и уволняване. Оказа се, че Цветанов е наказал Тодоров с порицание.

След като обаче Флоров е подписал отнемане на правото му на достъп, Тодоров е изпаднал във фактическата невъзможност да изпълнява работата си. По думите на Менков идеята на Цветанов била да му се връчат едновременно две заповеди – за връщане на работа и за освобождаване от поста именно заради отнетото право на достъп. Втората заповед обаче се забавила, защото екс министърът бил в отпуск.

Според Менков Цветанов не бил длъжен да освобождава от поста Тодоров, защото законът не бил императивен в тази си част, а давал право на избор. Бившият силов министър обаче взел сам решението да го отстрани.

Пред съда самият Цветанов обясни, че винаги е следвал законите на страната. Той уточни, че щом Тодоров е подал заявление за напускане, то няма правни мотиви да му се откаже. Обезщетението му е платено пък, защото той не е с влязла в сила присъда, нито пък е дисциплинарно уволнен – тоест, ако парите не са били дадени, е щяло да се извърши същинското престъпление.
Имаме правова държава и ред, надявам се, че ще решите справедливо и по съвест, обърна се бившият вицепремиер към съдебния състав.

Това е част от пропагандата на прокуратурата, която от една година се води срещу мен. Тя внася обвинителен акт, който не кореспондира с правната уредба, този коментар на поисканата присъда даде Цветанов на излизане от залата.

От думите му пък стана ясно, че в момента десетки служители работят в МВР и имат повдигнато обвинение.
Законът го позволява, значи няма нищо нередно в това, констатира и Менков.

Мога само да се извиня на съда от изводите, които съм си правил, защото не съм знаел какво става в зала. Ако защитата на държавното обвинение действително е била такава, каквато видяхме днес от прокуратурата, трябва да ви кажа, че съм прекрачвал границата и съм се произнасял неподготвено за българския съд.

С тези думи Цветанов пък „се покая“ за реакциите си спрямо съда по вре
ето си като министър.

Ще приемем присъдата такава, каквато е. Най-важното е да взима решение по съвест съгласно законите и тайно се надявам, че няма да има никакъв натиск, пожела си той.

Иначе на последното заседание с разпити на свидетели централна фигура стана бившият шеф на ГДБОП и приближен на подсъдимия Цветанов Станимир Флоров.
Той обяви, че никога не си е позволявал да разпорежда на служителите си как да си вършат работата и не е оказвал влияние върху никого по случая Орлин Тодоров.

Ексшефът на ГДБОП отрече и Цветанов да го е натискал по какъвто и да е било начин по този казус. По думите на Флоров във времето, когато срещу Тодоров се водило разследване и проверки на дисциплинарната комисия, той не е бил на работа, тъй като е претърпял тежка операция и се е борил за живота си.

Флоров не можа да отговори на някои от въпросите на държавното обвинение именно защото той не се е занимавал лично поради отсъствието си с част от мерките, предприети срещу Тодоров.
В този момент се борих за живота си и не съм се интересувал, поясни той пред съда.

По думите му веднага, след като дисциплинарната комисия е предложила да се отнеме достъпът до Тодоров до класифицирана информация, Флоров веднага се е подписал със съгласие.

Print Friendly
FacebookСподели