4000 деца показват своя талант във фестивалния Несебър

| Източник: ПОН

С многолико, пъстро и разноцветно детско шествие по провлака на Несебър започна дванадесетото издание на фестивал „Слънце – Радост – Красота” вчера. 4000 участници от 250 групи от 11 страни, облечени в атрактивни костюми, спряха пред портите на хилядолетния град. Там те търпеливо изчакаха вдигането на знамената на държавите – участнички в големия детски празник на фона на химна на съответната страна. По традиция на каменните стени и точно на входа на Несебър бяха застанали старобългарски стражи, които не пропускаха никой да премине през портите. 

 Кметът Николай Димитров, под чийто патронаж се провежда детския форум, посрещна участниците във фестивала с думите: „Изключително съм горд, че и тази година нашия град ще бъде домакин на такова важно събитие. Всички вие сте тук, за да покажете своите умения и талант. Затова дайте всичко от себе си и покажете какво сте научили, като не забравяйте и да се забавлявате. Пожелавам ви една наситена с приятни емоции фестивална седмица, нови приятелства и незабравими моменти в нашия град.”

 По-късно, след тържествената заря, осветила морето и небето над провлака, градоначалникът даде старт на 12-то издание на международния фестивал и символично отвори портите на Несебър, който през следващите няколко дни ще се превърне във фестивален град и столица на детското творчество. Стражите разтвориха копията си, а момичета в народни носии посрещнаха участниците по стара българска традиция с пита и сол. 

 Сред българските градове, които ще се представят на несебърските сцени, освен домакините, са: Бургас, Варна, Поморие, Силистра, Котел, Търговище, Шумен, Разград, Елена, Исперих, Пловдив, Ямбол, Димитровград, Добрич, Хасково, Велинград и Ямбол. Своите умения и талант ще покажат и участниците от Беларус, Латвия, Молдова, Полша, Русия, Румъния, Украйна, Германия, Македония и Казахстан.

 Журито, което има не леката задача да оценява детското творчество, също бе многобройно, като сред имената се открояваха тези на композитора Хайгашод Агасян, музиканта и композитор Развигор Попов, певиците Мими Иванова и Тони Димитрова, Иван Иванов – преподавател в Националното училище за танцово изкуство в София, член на балет „Арабеск”, народния певец от Несебър и директор на Обединена общинска школа по изкуствата Денислав Кехайов, Руска Узунова от отдел „Култура” на община Несебър.

 На шест сцени в продължение на няколко дни участниците ще покажат уменията си в танцовото, певческото, инструменталното и изобразителното изкуство. Церемонията по закриването  е на 19 юни в амфитеатъра, като тогава ще бъдат обявени наградите по номинации в различни категории и възрастови групи.

 

 

Print Friendly
FacebookСподели