В Несебър почетоха паметта на загиналите за свободата на България

| Източник: ПОН

В  Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България,представители на Община Несебър,на общинския съвет и граждани  отдадоха почит към всички, които в тежки години на изпитания са отдавали енергия, сили и живот за родината си. Венци  и цветя бяха поднесени през целия ден пред паметниците до пощата в новия град, пред читалището в стария Несебър  и в Южния парк. Точно в 12 часа в Несебър прозвучаха сирените – сигнал за едноминутно мълчание в памет на загиналите за свободата и независимостта на България.

По-късно днес в чест на големия патриот и творец от 19 часа в Южния парк ще се състои празничен музикално-поетичен спектакъл – „135 години от гибелта на Христо Ботев – гениален поет, революционер и публицист”, представен от ученици от СОУ „Любен Каравелов” – Несебър.

За първи път 2 юни се отбелязва през 1884 г. във Враца и Пловдив. Официално обаче Денят за всенародна почит към героите започват през 1901 г., когато на тържествата на връх Вола присъстват живи Ботеви четници. На 2 юни 1948 г. точно в 12.00 ч. е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна. Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България е обявен с решение на Министерския съвет от 31 май 1993 г.

 

……………………………………………………………………………………………

 

 МУЗИКАЛНО – ПОЕТИЧЕН СПЕКТАКЪЛ  В ПАМЕТ НА БОТЕВ В НЕСЕБЪР

Кметът на община Несебър Николай Димитров, учители, ученици и общественици се събраха вчера пред паметника на Васил Левски в Южния парк на Несебър, за да почетат 135 годишнината от гибелта на един от най-запомнящите се поети и революционери в България – Христо Ботев.

 „Ботев, който е в основата на нашата национална идентичност, ни завеща едно много силно мерило за нравствените стойности, което е актуално и до днес. Няма по-силен образец за патриотизма от този, който ни остави родолюбецът Ботев. Патриотизмът  – по собствените му думи, е най-голямата добродетел на света. Пример за безграничната любов на поета към Отечеството е и неговата саможертва… Родолюбието, обичта към родината е най-най-ценното качество, което притежава българинът. От обичта към родината се раждат всички останали добродетели на народа ни. Ето защо общата ни отговорност е да възпитаваме нашите деца в патриотизъм. Възпитанието в любов към родината и родния град трябва да е един непрестанен процес, процес – ангажимент, който имаме всички ние, особено в нашите дни на заличаване на граници и все по-глобализиращо се общество…” – беше част от словото на Николай Димитров, посветено на 2 юни.

 Веднага след обръщението на градоначалника, учениците от седмите класове на СОУ „Любен Каравелов” гр. Несебър, изпълниха празничен музикално-поетичен спектакъл – „135 години от гибелта на Христо Ботев – гениален поет, революционер и публицист”. Част от творбите, включени в спектакъла, бяха познатите на всеки българин –  „На прощаване”, „Хаджи Димитър” и „Обесването на Васил Левски”. След края на вълнуващото представяне, Николай Димитров раздаде на учениците стихосбирка на Христо Ботев и филм за Несебър, с думите да продължават да почитат и ценят паметта и поезията на този велик българин.

Print Friendly
FacebookСподели