2 389 000 лв. са приходите на „Слънчев бряг”АД за 2013 г., разходите са 4 214 000

| Източник: Максим МОМЧИЛОВ

Най-високата цена на акция на дружеството на БФБ е била 6,30 лв,най-ниската-1,36 лв.

Кой кой е в предложения нов Съвет на директорите?

 

    Реализираните приходи от дейността на „Слънчев бряг” – АД към 31.12. 2013 са 2,389 000 лв.Сумата е от официалния отчет на дружеството,който трябва да бъде гласуван на 12 юни като т.1 на извънредното общо събрание на акционерите на дружеството /ОСА/.

Приходите от: предоставени услуги са 1 333 000, печалба от продажби на дълготрайни материални активи- 1 312 000, продажба на ел. енергия- 87 000, др. приходи от дейността – 157 000

Реализираните приходи от предоставени услуги през 2013

са нараснали с 369 000 лв. в сравнение                                                                                  с 2012 г.Приходите от услуги се състоят от:  наеми и тротоари такси -686 000 лв, пропускателен режим- 587 000, продажба на промишлена вода- 60 000.

В приходите от предоставени услуги за 2013 и 2012 са включени и                                                         приходи от поддръжка на инфраструктурата                                                                                                                                 в кк „Слънчев бряг“. През 2013 г. дружеството почти не е реализирало приходи от тази дейност, като те са в размер на 32 000. лв., (за 2012 – 65 000) и са изцяло от изградената в комплекса оптнчна мрежа. Услугите по поддръжката на общата инфраструктура включват поддържане на алеи и пътища, В и К и канализационни услуги, озеленяване, охрана, обша реклама н др. дейности, които са от ключово значение за оперирането на конкретните туристически обекти.

Причината за                                                                                                                                                          ниския р азмер на приходите от инфраструктурата                                                                                                       за 2013 е възникналият през 2009 конфликт между дружеството и собствениците на туристическите обекти в комплекса,които отказаха да заплащат такса за поддръжката на инфраструктурата.

Събирането на тази такса е задължение, вменено на дружеството от държавата и ако то не го прави, ще бъде подведено под отговорност. От началото на юни 2011 г, започват да се водят преговори между дружеството и Съюза на собствениците на туристически обекти в комплекса за разрешаване на спорния въпрос, които впоследствие обаче са преустановени.

В началото на 2012  преговорите са възобновени, но до настоящия момент все още не е постигнато споразумение по този въпрос

 

 

Приходите от                                                                                                                                       продажба на дълготрайни материални                                                                                                                 за периода 1 януари – 31 декември 2013, включват продажба на поземлени имоти и обекти в размер на 1,377 000 лв.                                                                                                                                                                          Балансовата стойност на продадените дълготрайни материални активи е в размер на 65 000 лв., в резултат, от което е формирана печалба в размер на 3,312 000 лв.

През 2013 дружеството е реализирало приходи от продажби на ел. енергия в размер на 57 000 (за 2012  – 93 000), която е произведена от изградената фотоволтащша централа в комплекса.Съоръжението е въведено в експлоатация през февруари 2010.  Електрическата енергия, която дружеството произвежда, се изкупува от „ЕВН България електроснабдяване” – АД. Намалението на приходите от продажба на ел. енергия през 2013 е следствие от по-малкия обем реализирани киловати, поради по-малкото слънчеви дни през годината.

През отчетния период

разходите за дейността на дружеството

се състоят от следните компоненти: за материали-260 000,за външни услеги-1 257 000,за амортизации- 1 591 000,възнаграждения на персонала- 439 000,социално осигуряване-79 000,др.разходи- 288 000,чиято обща сума възлиза на 4 214 000 лв

По

съществените изменения в размера на разходите

за оперативната дейност на дружеството през 2013 спрямо 2012, са:

Разходите за външни услуги, които включват основно разходи във връзка с инфраструктурното поддържане на комплекса се увеличават с 26% през отчетния период спрямо предходния. От тях с най-съществен дял са разходите за поддръжка на инфраструктурата, разходите за застраховки, разходите за правни и консултантски услуги, разходите за ремонтни дейности и реклама.

През 2013  „Слънчев бряг” АД отчита спад от 6 % в разходите за възнаграждения

 

на персонала и свързаните с тях осигуровки.

Регистрирано е увеличение от 16 % в другите разходи на дружеството.Това се дължи основно на отчетения брак на активи и начислени разходи за съдебни разноски

 

Към датата на  последната борсова сесия  на                                                                                                                                2013 (27.12.2013),Цената на акциите на „Слънчев бряг” – АД на БФБ- София е 6,00 лв, за една акция. Средно-претеглената цена на акциите за 12-те месеца на 2013  е 3,087 лв. /акция. Началната цена на акциите  на дружеството за 2013  е била 2,00 лв.                                                                                                                    Най-високата пазарна цена на акциите на дружеството е  6,30 лв., постигната на 27.11.2013, а най-ниската – 1,63 от 18.01.2013.

 

Участниците в ОСА ще гласуват и                                                                                                                      за нов състав на Съвета на директорите                                                                                                   на «Слънчев бряг»АД.                                                                                                                                    В него,освен досегашният изп.директор Златко Димитров,се предлагат още: Живко Табаков,Живко Димитров,Неделина Ташева и Лидия Иванова.

Живко Табаков е бакалавър по управление на туризма и магистър по стопанско управление.Бил е мениджър по организация и контрол по туризма в : „Дачев и Ко”ЕООД, „Лагуна Турс“ООД,  „ Диневи груп”,СД „Диневи и сие“, „Еър София – Диневи“ ООД; „Транс Юнивърс”ЕООД, „Венид Мениджмънт Груп“ ООД; Лиоматик“ ООД; „Венид Електрик Байсикълс“ ООД;  «Венид Делукс” ООД , „Венид Айс”ООД, „Венид Арт“ ООД. От 02.03.2015 и понастоящем е съветник на министъра по туризма.

Живко Димитров е магистър по право на Центъра за юридически науки към Бургаския свободен унивеситет.Адвокат е в адвокатска кантора „Шопова-Крагеоргиева и Мострова”-Бургас,общински съветник,председател на постоянната комисия по общинска собственост и стопанска политика в Общинския съвет-Бургас. Член и на комисията по правни въпроси и председател на Комисията по търгове и конкурси, участва и в тази по чл. 6 а.1 от Наредбата за преместваеми обекти за търговски и други обслужващи дейности.

Лидия Иванова е завършила ВМЕИ „В.И.Ленин”-София през 1982.Машинен инженер,магистър по технология на машиностроенето.Работила е като управител на „Дага полис”АД,”Дага консултинг”АД, „Енигма консулт”ООД, директор на дирекция сигурност в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Понастоящем е началник на политическия кабинет на министъра на туризма.

Неделина Ташева е от Несебър.Завършила е Колежа по туризъм -Бургас с образователно-квалификационна степен организатор в областта на туризма.Била е сервитьор,работила е като администратор в хотел.За организационните й умения е изтъкнато, че ръководи над 50 човека и притежава  добра обща грамотност – задълбочени познания в работата с офис приложения и специализиран софтуер в туризма.

Въпреки,че на предишните две общи събрания се гласува  за смяна на действащия Съвет на директорите на „Слънчев бряг”АД с председател Иво Маринов,решенията им  така и не бяха уважени от съда.                                                                                                                                               Още преди да бъде направен опит за вписване на решенията на извънредното събрание от 12 юни, вече е насрочено редовно ОСА на „Слънчев бряг”АД с дата 29.06.2015.

Максим МОМЧИЛОВ

 

 

 

Print Friendly
FacebookСподели