ОБУЧИТЕЛНА ПРОГРАМА ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА АГРЕСИЯТА

| Източник:

И ОДЗ „Обзорче” в град Обзор се включи в стартиралата през август т.г. обучителна програма за превенция на агресията. В рамките на програмата за обучение по тази изключително актуална тема, освен ОДЗ „Обзорче”, се включиха и екипите на ЦДГ „Усмивка” в село Гюльовца, ЦДГ „Слънце” в Слънчев бряг и ЦДГ „Детски свят” в село Кошарица.

Обучението на екипа на детската градина в град Обзор, както и останалите обучения по програмата, се проведе на място в детското заведение от доц. Пламен Денев, д.п. и ас. инж. Магдалена Цонева – специалист по методика на обучението. И двамата ръководители на обучителната програма са преподаватели в СУ „Св. Климент Охридски“ – ДИУУ.

Рамката на програмата обхваща следните ключови аспекти на темата:
- обзор на научните основи на проблема за агресията и методи за системно изучаване на агресията;
- модели на агресивно и неагресивно поведение;
- развитие на професионалните умения на директорите и учителите за превенция на агресивното поведение на децата;
- превантивни мерки за овладяване на агресията;
- психологически модели на взаимодействие: дете – дете, дете – родител, дете – учител.

Обучителната програма завършва с разработване на проект на вътрешно ниво за превенция на агресията чрез преодоляване на агресията при подрастващите. В проекта се разглеждат възможностите за превенция на агресивните прояви на децата от предучилищна възраст и се залагат различни интерактивни модели и механизми за работа с децата от ОДЗ „Обзорче”.

Работата се финализира със съвместно изграждане на модели за неагресивно поведение при децата. Участниците в обучението ще получат удостоверение за равнище на постижение.

Print Friendly
FacebookСподели