12 СА ВЕЧЕ РЕГИСТРИРАНИТЕ ПАРТИИ И КОАЛИЦИИ ЗА ИЗБОРИТЕ В НЕСЕБЪР

| Източник: Максим МОМЧИЛОВ


Те ще мерят сили в преидизборната надпревара до 25 октомври за 21 места в Общинския съвет на Несебър

На 13 септември Общинската избирителна комисия /ОбИК/ в Несебър е регистрирала за участие в изборите за общински съветници пп «Напред Бъргария». По този начин регистрираните партии и коалиции за участие в изборите за кмет и съветници в Община Несебър вече са 12.

Първият и единствен кандидат за кмет на Община Несебър-Николай Димитров е издигнат от 5 членен Инициативен комитет /ИК/ и е регистриран на 8 септември.На същата дата ОбИК е регистрирала още заявленията на пп «Българска социалдемокрация» с кандидатури за кмет на община /КО/,кметове на всички населени места /КВНМ/ в общината и общински съветници/ОС/.

На 10 септември ОбИК регистрира НФСБ със заявления за: ОС,КО и кметове на Обзор и Оризаре.След това са регистрирани заявленията на: пп МОРЕ във формата: КО,ОС, КВНМ.Същият формат е и на пп»ГЕРБ.Регистрацията на пп Движение 21 е за  ОС и кметове на Баня,Гюльовца и Кошарица,на пп АБВ-за ОС и КВНМ.ОбИК е регистрирала и първата коалиция от партии /КП/ под името «БСП-ПК «Тракия».Тя е със заявления за ОС и КВНМ.

На 11 септември Пейко Янков също е регистрирал КП- «Сила»,включваща пп «Нова алтернатива» и пп «Новото време»,като тя е само със заявление цза ОС.Със същото завление е пп ЗС»Александър Стамболийски»,регистрирана от Христо Тодоров.На същата дата е регистрирана и пп «Български социалдемократи»,която е със заявления за КО,ОС,КВНМ-без Свети Влас.

Срокът за регистрация на партиите и кп съгласно хронограмата на изборите изтича в 18 ч. на 14.09.2015. Партия или коалиция от състава на местна коалиция, която след регистрацията на местната коалиция напусне състава й, може да участва на изборите самостоятелно,след като се регистрира в ОбИК.След визирания час и обявяване на решенията на ОбИК ще стане известен окончателния брой на партиите и кп в изборите за кметове и ОС,както и формата им в това участие.

На изборите през 2011 г. 3 от листите за съветници бяха с пълен брой от 21 кандидати-на местната кп Либерален съюз Несебър и пп Море и Герб.С 15 души се явиха от Ново начало и Синята коалиция.С 14 души е кп Заедно за община Несебър,с по 12 са от пп: БСП,Атака,Български социалдемократи,с 11-гражданско обединение Единство, 10-ппОБТ български лейбъристи,9-НФСБ,с по 6-Обединена социалдемокрация и ПК»Тракия»,5-Зелените.С  по двама кандидати бяха: Единната народна партия,РЗС и Българската левица.

Имаше и двама са независими кандидати за съветници-Ивайло Ляхович и Георги Коршутов,а Илияна Куртева-Кенова бе единствен кандидат от пп Национално движение за възход и единство.

22 септември е срокът в който ОбИК трябва да излезе с решение за поименната регистрация на кандидат-участниците от партиите и кп и ИК в изборите за кметове и ОС в Община Несебър.През 2011 г. броят на участниците достигна 184, фигуриращи в 20 листи.

Междувременно стана известно,че след подписването на предложението за състава на ОбИК с особено мнение от упълномощения представител на ДПС Неслян Тодорова,ЦИК е извършила промени в заеманите длъжности в комисията.В нейния окончателен ръководен състав Силвия Димитрова от ГЕРБ остава председател, Десислава Николова от БСП-секретар,Мария Стрезова,предложена от „България без цензура” за зам.председател става само член,а нейното място в ръководството се заема от Евдокия Делибалтова от ДПС.                                                                                                            На 17 септември от 10 ч. е първия кръг от консултациите при кмета на Община Несебър за състава на СИК.


Print Friendly
FacebookСподели