„СЪботаж“ на хоризонта

  За Съединението на България и за гените, които не падат по-далече от ДНК Д-р Георги Чалдъков След като д-р Антонио Душепеев и д-р Красимир Кенолов спасиха румънка и бебето...
| Източник: Д-р Георги Чалдъков

 

За Съединението на България и за гените, които не падат по-далече от ДНК

Д-р Георги Чалдъков

След като д-р Антонио Душепеев и д-р Красимир Кенолов спасиха румънка и бебето й в МБАЛ Бургас – пример за най-добрата дипломация между държавите. И след като Fakel.bg публикува „Тишината, която крещи мисли“ на Юрий Йорданов, която започва с: ”Един от най-страшните симптоми на разпада на доверието между хората в държавата ни е контролираното отсъствие на Истината.” Това е част от епикризата на българската политическа болест. Лечителя търся – каза Диоген по улиците на София.

     Точно тогава, в събота 5 септември 2015 г. от 13.45 до 15 ч. в „Хоризонт“  на Българското национално радио, изплува „СЪботаж“, който не сАботира, а събира“ – както обяви водещият Румен Леонидов.

      Тъй като Леонидов е пластичен хирург на български думи, той – от „събота“ и „саботаж“ – прави неологизма „СЪботаж“. Иначе етимологията на „саботаж“ идва от френската дума sabots. Онези дървени обувки, наричани „сабо“, с които ефетата на Бургас озвучаваха „шпарца“ по „Богориди“ през 1960-те години на миналия век. А поне един век по-рано френските работници, останали без работа поради индустриализацията, хвърляли сабо в машините с  цел да ги повредят – и така правили саботаж (sabotage) на производството.

      И аз си спомних за „Обувката на демокрацията“, която написах през 2010 г.

Запитан от журналист „По кого би хвърлил обувка“, Неманя Кустурица отговори: „По Бил Клинтън, защото бомбардира моята страна”. Въпреки че досега никой български политик и интелектуалец не е изрекъл подобен императив, в събота в „СЪботаж“ приятелят на Клинтън Петър Стоянов – с политикоисторическия си анализ на 130 години от Съединението на България – показа, че наистина е най-добрият от досега избираните президенти на Република България.

Добре беше и, че една от поканените в „СЪботаж“ журналистки обясни на слушателите защо е НЕдостойна Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. Другата пък журналистка беше яростно про-бокова настроена. Въпреки че бащата на Бокова е един от убийците на културния елит на българската нация след 9 септември 1944 г., който е станал секретар на ЦК на БКП и главен редактор на вестник “Работническо дело”.

Като вярвам, че гените не падат по-далече от ДНК (модификация на поговорката за крушата и дървото), за какво събиране може да става дума с такива хора! Това вече не е „СЪботаж“, а истински саботаж в ООН.

Остана водещият да отговори на въпроса ми: ”Съединението прави силата”‚ „Единението прави силата“ или „Независимост и сътрудничество правят силата” – кое е по-витално за една нация и държава?“

 

 

Print Friendly
FacebookСподели