„Стандард енд Пуърс“ за първи път понижи кредитния рейтинг на САЩ

Анализатори: БГ икономиката също ще пострада vsekiden.com   Международната рейтингова агенция „Стандард енд Пуърс“ (Standard and Poor’s) понижи кредитния рейтинг на САЩ за пръв път от основаването си през 1941...
| Източник: vsekiden.com

Анализатори: БГ икономиката също ще пострада

vsekiden.com
 

Международната рейтингова агенция „Стандард енд Пуърс“ (Standard and Poor’s) понижи кредитния рейтинг на САЩ за пръв път от основаването си през 1941 г. Оценката на държавния дълг на САЩ, която досега бе максималната „ААА“, е понижена с една степен до „АА+“, предадоха световните агенции. Перспективата на кредитния рейтинг на САЩ остава отрицателна. Това означава, че според агенцията следващата оценка отново ще понижи рейтинга на САЩ. В късните часове снощи другите две големи кредитни агенции – Moody’s и Fitch обявиха, че за момента не планират да последват „Стандард енд Пуърс“ в оценяването на кредитния рейтинг на САЩ.

Реакцията на САЩ бе мигновена. Финансовото министерство обвини „Стандард енд Пуърс“, че е допуснала грешка от 2 трилиона долара при изчисленията си. Финансовото министерство твърди, че има грешки в цитираните числа за целевите държавни разходи, които Конгресът може да променя, без да се налагат изменения в закона за бюджета, за периода на следващите 10 години, както и грешки в съотношението между държавния дълг и БВП.

Високопоставен представител на рейтинговата агенция „Стандард енд Пуърс“ съобщи, че понижаването на кредитния рейтинг на САЩ можело да бъде избегнато, ако страната беше увеличила по-рано тавана на дълга си.

Дълговите кризи в Европа и САЩ ще се отразят негативно и на българската икономика. Това заяви пред БНР икономическият анализатор Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията в коментар за понижението на кредитния рейтинг на САЩ. „Можем да очакваме, че това намаляване на рейтинга на САЩ ще се отрази неблагоприятно върху българската икономика, тъй като това ще доведе до по-голяма нестабилност на международните пазари, а оттам и на финансирането за компаниите и съответно за потреблението. Тоест тази допълнителна нестабилност, която вече съществува, има вълна от нестабилност в Европа покрай Гърция, а вече и със САЩ, неизвестността от това какво ще се случи ще доведе до много по-сериозна несигурност в българската икономика и съответно забавяне отново на потреблението и инвестициите, които тъкмо бяха започнали да се съживяват”, каза още Стефанов.

Лъчезар Богданов от „Индъстри Уоч” заяви: „Българският бизнес трябва да следи все по-активно какво се случва на глобалните пазари. Със сигурност това, което може да ни кача, е или по-висока инфлация в глобален мащаб, т.е. по-високи цени на суровини, на енергия, на материали, или затягане, допълнително, във финансовия сектор, една нова рецесия би означавало ново свиване на кредитирането, вдигането на лихвите, или, за съжаление, комбинация от двете, каквото се е случвало в историята. Така че, макар българският бизнес и българският финансов сектор да са относително здрави и незасегнати от тези дългови кризи, косвено, чрез свиване, евентуално, или стагниране на икономиките в Еврозоната и САЩ, безспорно ще понесе негативни ефекти”.

Print Friendly
FacebookСподели