Що е съдебен туризъм, научил Денис Ершов в България

  Диляна Панайотова © БГНЕС Денис Ершов никога не се е укривал от съдебните власти. Това заяви адвокатката му Анна Попова пред Столичната следствена служба малко преди клиентът й да...
| Източник: News.bg

 

Диляна Панайотова
 ершов следствие© БГНЕС

Денис Ершов никога не се е укривал от съдебните власти. Това заяви адвокатката му Анна Попова пред Столичната следствена служба малко преди клиентът й да бъде доведен заради досъдебно производство за злоупотреби във фирмата „Петрол„. Припомняме, той беше задържан на Летище-Бургас.

Минути след изявлението на адвоката Денис Ершов дойде в Следствения отдел на Софийска градска прокуратура с куфар и възглавница.
Нямам представа защо съм тук, заяви той.

По-късно стана ясно, че Ершов е с повдигнато обвинение за длъжностно присвояване на 1 милион лева от „Петрол“.

Наложена му е мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 500 хиляди лева, която той ще обжалва. Според Ершов той е натопен от бизнес партньора си. От следствения отдел на Софийска градска прокуратура Ершов излезе във видимо добро настроение, дори си запали цигара, докато разговаряше с медиите.

Той се пошегува, че  е в България на съдебен туризъм.

„Викнаха ме, за да ми повдигнат обвинение, че съм откраднал от „Петрол“ 1 милион лева, само един милион, само един милион. Откраднах от себе си един милион лева„. Това обясни Денис Ершов пред медиите. „Моето мнение е, че всичко това е един спектакъл, цялото ми принудително довеждане. Аз лично го приемам като издевателство“, подчерта той. „В неделя аз спокойно без никакъв проблем излитам за Москва и след това се прибирам от Москва в Бургас и ако е трябвало да има принудително довеждане, трябваше да стане като излитах“, смята Ершов.

„Днес беше много интересно, случи ми се един нов вид туризъм, аз съм правил културен, сексуален туризъм, но не ми се беше налагало да правя съдебен туризъм. Обиколих съдебните палати в цяла България, първо в Бургас, след това в Стара Загора, където има страхотна съдебна палата, след това и в Пловдив, след това в София. Ето това е съдебен туризъм и всеки път ме возят в различни коли нови хора“, каза още Денис Ершов. Обвинението срещу него той определи като много раздуто.

„Имам договор с „Петрол“, според който аз получавах пари за определени цели, аз не оспорвам , че тези пари ги дължа на „Петрол“. Даже им пратих писмо с молба да ми напишат точно колко пари дължа. Петрол мълчи“, обясни Ершов.

Той получил пари от „Петрол“, за да изготви схема как компанията да излезе от кризисната ситуация. За целта провел срещи с Газпром нефт, Роснефт и още няколко други руски компании.

Според договора Денис Ершов трябвало да представи документи за изхарчените пари до 2017 година, но той има намерението да върне парите. Той каза, че „Петрол“ не му приемат отчетността за харчовете.

„Няма престъпление, ако бях казал, че не дължа парите, щеше да е престъпление, а аз признавам, че ги дължа тези пари и искам да ги върна“, категоричен е той. За обвинението срещу него, Ершов обвинява бившия си съдружник Митко Събев, който искал, според него, да го сплаши. Нямам никакви отношения с бившия си съдружник, но знам едно, сбърках с него, каза още Денис Ершов. Сега той се занимава с консултантски услуги, а има средства и от продажбата на дела си в „Петрол“.

 

Пред медиите защитничката му – адвокат Попова обясни, че през последните 4 месеца Ершов е бил със здравословни проблеми и дори е бил хоспитализиран в болница „Токуда“.

Припомняме, преди месец бизнесменът продаде дела си от 47.5 на стов „Петрол холдинг“ на швейцарската компанияCredit Mediterranee.
Другият собственик в „Петрол Холдинг“ е Митко Събев. Предполага се, че сделката слага край на скандалите между дваматасобственика на „Петрол холдинг“, довели до съдебни дела, обвинения към Търговския регистър и обиди, отправяни чрез медиите.

Миналата година бе прехвърлен и голям пакет от „Петрол“ АД, част от холдинга.

Следствието, по думите на адвокатката, нееднократно е било уведомявано за здравословните проблеми на Ершов и защо не се явява пред следствените органи. Попова обясни още, че медицински вещи лица са прегледали Ершов в болницата, за да установят в действителност здравословното му състояние.

За първи път Денис Ершов е призован по това досъдебно производството през май. Защитничката на Ершов недоумява защо му е предявена мярка за процесуална принуда, след като не е обвиняем. В последствие СГС отменя тази мярка като незаконосъобразна, обясни адвокат Попова.

Ершов е разпитван по това досъдебно производство в качеството му на свидетел, поясни още адвокатката му.

Още от април тази година започват здравословните проблеми на Ершов, а в последствие защитничката му получава призовка за клиента й, след което уведомява следователите за влошеното здравословно състояние на клиента й.

Още 5-6 пъти Ершов получава призовки да се яви пред следствените органи, но не може да се яви заради факта, че се намира в болница. На 28 юни Ершов получава поредната призовка в гранд Хотел „Поморие“, където се лекува след операция. Призовката му е връчена лично от съдебна охрана. На следващия ден Ершов е обявен за общонационално издирване.

На 12 август Денис Ершов напуска страната през Летище Бургас – през същия гранично-пропускателен пункт, на който при завръщането си е задържан.
По този повод адвокат Попова обясни, че Ершов първоначално е имал забрана да напуска страната, отменена в последствие от съда.

Как се получава това нещо, за мен тук се поражда въпросът защо на връщане той е задържан, след като дни преди това е заминал без проблем, кой понася пропуските и отговорността за грешките на МВР, недоумява адвокат Анна Попова.

Адвокатката няма представа още защо му е предявена мярка за процесуална принуда, след като тя нееднократно е информирала следствените органи къде се намира Ершов.
Все още обаче и тя не знае дали на Денис Ершов няма да му бъде повдигнато обвинение или просто ще бъде разпитан като свидетел.

Според нея има много нарушения в процедурата по призоваването на Денис Ершов затова и адвокат Попова е уведомила инспектората към ВСС, също така е сезирана и Европейската комисия по случая.

Адвокатката припомни още, че има досъдебно производство срещу съдружника на Ершов Митко Събев за заплаха за убийство срещу Ершов.От друга страна обаче и Ершов е обвинен в опит за убийство като обвинението е от охранител на „Петрол“.

Адвокат Попова посочи, че охранители от фирмата, охраняваща „Петрол“, периодично са пускали бланкетни жалби срещу Денис Ершов. Тя обаче е убедена, че в съда тези жалби няма да издържат, тъй като няма достатъчно доказателства срещу клиента й.
Колкото точно са делата срещу Ершов дори и адвокатката му не може да посочи.

Print Friendly
FacebookСподели