Ще се облекчава наемането на 16-годишни в туристическия сектор

Правителството смята да облекчи условията за наемане на навършили 16-годишна възраст в сферите на туризма, съобщиха от министерствата на туризма и социалната политика след среща на министрите Николина Ангелкова и...
| Източник: mediapool.bg

Правителството смята да облекчи условията за наемане на навършили 16-годишна възраст в сферите на туризма, съобщиха от министерствата на туризма и социалната политика след среща на министрите Николина Ангелкова и Ивайло Калфин в сряда.

Според двамата,  подобна мярка да има благоприятно въздействие върху бизнеса, защото сезонността на част от работните места в сектор туризъм позволява младите хора да работят, без да се нарушава учебния им процес.

Министърът на туризма Ангелкова е запознала колегата си с питане на бранша, отправено й при среща с представители на туристическия отрасъл във Варна и Бургас  – какви са условията, при които чуждестранни студенти могат да изкарат стаж в туристическия сектор. Според вицепремиера Калфин няма административни трудности пред гражданите от страните-членки на Европейския съюз за наемането им на работа у нас.

Двамата министри са се разбрали още да си сътрудничат за създаване на условия за подобряване на професионалното обучение на кадрите в туризма. По време на срещата са били обсъдени и възможностите за сътрудничество по програмата „Клио“.

Ангелкова предложила туристическият бранш да участва по-активно в целия процес, като се предвижда преминалите обучение да бъдат ангажирани в конкретни фирми. Целта на програмата „Клио“ е осигуряване на заетост и социална интеграция на безработни лица чрез откриване на работни места. През 2015 г. тя ще бъде насочена и към сферата на туризма, като потенциалните кандидати ще могат да придобият професионална квалификация като екскурзоводи и аниматори.

Print Friendly
FacebookСподели