Честит 24 май!

Празникът на българската просвета и култура и славянската писменост ще бъде отбелязан с тържествени шествия Днес честваме празника на българската просвета и култура и славянската писменост. В съвременното всекидневие това...
| Източник:

Празникът на българската просвета и култура и славянската писменост ще бъде отбелязан с тържествени шествия

Новини

Днес честваме празника на българската просвета и култура и славянската писменост.

В съвременното всекидневие това е един от малкото дни през годината, които

успяват да ни обединят,

да ни накарат да си спомним за истински ценното в този свят и да събудим позаспалата си национална гордост.

Светският празник бележи началото си през Възраждането и се свързва с училищните тържества, организирани на 11 май, когато Църквата отбелязва празника на братята Кирил и Методий.

На матурата по литература - Далчев След Освобождението 11 май става всеучилищен празник на славянските първоучители. Тогава възниква и идеята за празничен химн.

В Русе през 1892 г. Стоян Михайловски, тогава учител в Мъжката гимназия, написва химна „Върви народе възродени„.

През май 1901 г. Панайот Пипков написва музиката към текста.

С въвеждането на григорианския календар през 1916 г.

светският и църковният празник се честват на една и съща дата – 24 май

В 10.30 ч. от площада пред Националната художествена галерия в столицата тръгва тържественото шествие, което ще се води от кмета на София Йорданка Фандъкова и от заместник-министъра на образованието, младежта и науката Милена Дамянова.

В шествието, начело с Гвардейския духов оркестър, ще участват ученици от столични училища, художествени състави, оркестри и ансамбли, като към него ще се присъединят представители на академичната общност и народни представители.

От 11.00 ч. пред паметника на Светите братя Кирил и Методий – пред Народната библиотека, свещеници от Българската православна църква ще отслужат тържествен водосвет.

Час преди тръгването на шествието към Народната библиотека – пред Археологическия музей с институт и пред Националната художествена галерия, ученически ансамбли, оркестри и мажоретни състави ще представят пред столичани и гостите на София музикални и танцови изпълнения. 

По традиция с академично тържество СУ „Св. Климент Охридски“ ще отбележи 24 май.

В 10.50 ч. от Централния вход на Ректората Академичният съвет на СУ ще се присъедини към празничното шествие, което тръгва от Националната художествена галерия.

В 11.00 ч. започва официалната церемония при паметника на Светите братя Кирил и Методий – пред Народната библиотека. След церемонията Академичният съвет на СУ ще се отправи към аулата на висшето училище, където ще се състои тържественото честване на празника.

На тържеството в аулата на СУ ще бъдат обявени и

победителите в Петия национален литературен конкурс за стихотворение и разказ

на фондация „Св. Климент Охридски“.

Ще бъде връчена и стипендия на студент от Факултета по славянски филологии – от фондация „Блага Димитрова“.

Празнично карнавално шествие и роккупон на откритата сцена пред НДК в София на 24 май са акцентите в първото издание на „Карнавал на азбуката“, който се организира с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Карнавалното шествие ще тръгне в 12.00 ч. на 24 май от Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ по маршрут към НДК.

От 13.00 ч. до 18.30 ч. откритата сцена в градината пред Националния дворец на културата ще предложи много музика, забавления и игри с големи награди и изненади за децата и техните родители.

Събитието е под наслов

„24 май – един щастлив ден за вас“,

а замисълът е отбелязването на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост да не се ограничава само с традиционни протоколни и официални изяви, а да се превърне в един истински празник с много емоции за малки и големи.

От 19.00 ч. до 22.00 ч. ще има рокпрограма. По време на карнавала ще свирят и три ученически рокбанди, избрани лично от певицата Милена Славова.

В безплатния концерт на откритата сцена в градината зад паметника до НДК ще се включат също и ветеранът на блуса – Васко Кръпката, както и група „Уикеда“. В шоуто ще се изяви и самата Милена със своя формация.

Днес започва и Пролетният базар на книгата,

който традиционно се открива в Деня на българската просвета и култура и славянската писменост.

Началото ще бъде обявено в 12.30 ч. днес в зала 3 на НДК, съобщиха от Асоциация „Българска книга“.

Входът отново ще бъде свободен за цялото времетраене на събитието. Работното време ще бъде удължено – до 20.00 ч. всеки ден от 24 до 29 май.

Повече от 80 изложители ще се представят в предстоящото издание на „Пролетен базар на книгата“. Щандовете им ще бъдат разположени на площ над 600 кв. м.

Събитието е организирано с подкрепата на НДК, в рамките на „Салона на изкуствата“.

Специално за откриването в София пристига Фъргъл Тобин, президент на Федерацията на европейските издатели (ФЕИ).

По време на базара всички почитатели на книгата ще се срещнат с писатели, ще имат възможност да общуват с издателите на своите любими книги и да станат част от събитията, включени в културната програма.

Коментарите са затворени

Коментарите за забранени за тази публикация