ЦИК обяви хронограмата за изборите

Кметът на Община Несебър все още не е насрочил консултации за определяне състава  на Общинската избирателна комисия /ОбИК/.Покана за това трябва да получат упълномощените представители на партии и коалиции от...
| Източник: Максим МОМЧИЛОВ

Кметът на Община Несебър все още не е насрочил консултации за определяне състава  на Общинската избирателна комисия /ОбИК/.Покана за това трябва да получат упълномощените представители на партии и коалиции от партии,а именно-от: ГЕРБ,БСП,ДПС,РБ,ПФ,ББЦ, Атака,АБВ.

При консултациите за определяне състава на ОбИК в Несебър не винаги се е стигало до споразумяване.На изборите за местнва власт през 2011 г. се стигна до там,председателят на ОбИК да бъде назначен от ЦИК

Със свое решение Централната избирателна комисия /ЦИК/ прие хронограма за местните избори на 25.10.2015. Според документа, до 26 август, 59 дни преди изборния ден, кметовете съобщават публично и публикуват на Интернет страницата на общините датата, часа и мястото за провеждане на консултации за съставите на ОбИК.

Хронограмата е качена на страницата на ЦИК в Интернет.За разлика от някои други общини в област Бургас,кметът Николай Димитров все още не е насрочил дата за консултации на парламентарно представените партии и коалиции в българския парламент,както и на тези представени в Европейския парламент,за сформиране на ОбИК.Контролната дата за това е 26.08.2015.

ЦИК определи датата 24.04.2015, от която започва да тече 6 мес. срок за уседналост за имащите право да гласуват за местни избори в дадено населено място. Президентът Росен Плевнелиев определи с указ датата 25.10.2015 за провеждане на местни избори. Заедно с тях ще бъде проведен и референдум за електронно гласуване.

Българите в чужбина ще могат да участват в референдума, но не и в изборите за кметове и общински съветници, защото за местна власт могат да гласуват само хора с постоянен и настоящ адрес на територията на съответната община.

В общинските избори ще могат да участват обаче граждани на държави от ЕС, които пребивават постоянно или продължително в определено населено място в България поне 6 мес.

Проблемът с уседналостта разбуни духовете сред политиците, след като стана ясно, че в някои райони, особено в малки градове и големи села, има масови регистрации на нови жители.

На някои места, най-вече в Северозападна България, се оказа, че на един адрес са записани над 50 души, което е нарушение на закона. Депутати от почти всички партии в парламента настояха кметовете да спазват законите и да не допускат неправомерни регистрации, които могат да опорочат изборите. Освен това бяха приети промени в изборния закон, чрез които се дава възможност за извършване на проверки на законността на адресни регистрации, съответно – за заличаване на извършените в нарушение на закона.

Изисква се кметът на Община Несебър,както и всички останали кметаве на общини, да обявят публично пред гражданите списъка на новоизвършените регистрации. При констатиране на нарушение ще бъдат налагани глоби от 500 до 3000 лв. 
Право да избират и да бъдат избирани като общински съветници и кметове имат българските граждани, които са навършили 18 години към изборния ден включително, не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода и са живели най-малко през последните 6 месеца в съответното населено място, пише в чл. 396, ал. 1 и в чл. 397, ал. 1 на Изборния кодекс.

Междувременно от АБВ на пресконференция в Бургас обявиха,че Георги Манолов е техният кандидат за кмет на Община Несебър.

                                                                                Максим МОМЧИЛОВ

 

Print Friendly
FacebookСподели