Цените за паркиране ще се определят по нов начин

  Промените ще позволят възможността приходите от синя и зелена зона да отиват в търговски дружества, а не директно в общинския бюджет   Източник: Георги Димитров / Vesti.bg    ...
| Източник: VESTI.BG

 

Промените ще позволят възможността приходите от синя и зелена зона да отиват в търговски дружества, а не директно в общинския бюджет

 

Източник: Георги Димитров / Vesti.bg

 

 

Още по темата

  • Цените на Зелена и Синя зона ще се определят на пазарен принцип
    17.03.2015
  • На първо четене: 200 лв. за паркиране по тротоари и паркове
    08.04.2015

За паркиране в зелена и синя зона занапред да се плаща цена, а не такса, която ще се определя от общинските съвети, приеха окончателно депутатите с гласувани промени в Закона за движението по пътищата.

Предложението е на депутати от ГЕРБ и от Реформаторския блок.

От БСП поискаха да остане досегашната такса, защото в противен случай водачите трябва да очакват увеличение, тъй като според новите текстове в закона това вече ще бъде търговска дейност.

Общинският съвет ще определя цената за паркиране в платените зони, както и условията и реда за плащането. Приходите ще може да събира специализираното общинско звено или юридическото лице по Закона за обществените поръчки, което отговаря на записаните в него условия, решиха депутатите.

Патриотичният фронт (ПФ) се сблъска с ГЕРБ и РБ за това чии интереси защитава промяната. Предложението на патриотите, отхвърлено при гласуването в залата, бе срещу възможността търговски дружества да събират парите от паркирането.

От ПФ се аргументираха, че техният текст е в подкрепа на общините, а този на другите две формации от управляващото мнозинство – че толерира частни корпоративни интереси. Патриотите получиха и подкрепата на левицата, защото тяхната идея била по-комунална и коректна към гражданите.

„Контролът върху средствата е изцяло в ОС, защото той гласува инвестиционната програма на дружеството. Общинските дружества са един от най-проверяваните“, отговори на опонентите Вили Лилков (РБ), един от авторите на поправката.

В същия дух се изказа и Станислав Иванов (ГЕРБ), като припомни, че при обсъждането между двете четения е отпаднала концесията, както са настоявали от някои политически сили.

Патриотите предложиха още регистрирането и отчитането на приходите от местата за паркиране да се извършва чрез фискални устройства с установена дистанционна връзка с НАП за предаване на данни и за издаване на фискална касова бележка, отговаряща на изискуемите реквизити в действащата нормативна уредба. Идеята беше отхвърлена от мнозинството.

Източник: БТА
Print Friendly
FacebookСподели