Цветанов не бил наясно защо спецпрокуратурата го разпитва за СРС-то от Банкя

   Борис Митов Цветан Цветанов на влизане в спецпрокуратурата, Сн: БГНЕС Бившият вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов даде показания в спецпрокуратурата по повод проверка, образувана след разпространения...
| Източник:

 


Цветан Цветанов на влизане в спецпрокуратурата, Сн: БГНЕС

Бившият вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов даде показания в спецпрокуратурата по повод проверка, образувана след разпространения запис на разговор между експремиера Бойко Борисов, бившия земеделски министър Мирослав Найденов и бившия градски прокурор на София Николай Кокинов.

Това съобщи самият той на излизане от разпита, но каза пред чакащите го репортери, че не бил наясно защо е извикан в спецпрокуратурата. Като гражданин сметнал за свой дълг да дойде и да даде показания.

Той се яви за разпита в ранния следобед в четвъртък при засилени мерки за сигурност. Само преди две седмици беше разпитван 8 часа в Столичната следствена служба и в Специализираната прокуратура заради изтеклите разработки срещу вече бившия директор на ГДБОП Станимир Флоров.

За да даде показания по случая със записа, направен в дома на бившия премиер в Банкя, в спецпрокуратата пристигна и шефът на разузнаването ген. Драгомир Димитров. На въпрос по какъв повод е там, Димитров отговори: Питайте прокуратурата.

Разпитите на двамата бяха анонсирани няколко часа по-рано от обвинител №1 Сотир Цацаров, който отговори на репортерски въпроси преди заседанието на Висшия съдебен съвет в четвъртък сутринта.

Той каза, че във връзка с образуваната проверка се налага да бъдат снети обяснения от още хора. Цацаров не посочи директно кои, но даде „жокери“ : „Едното от лицата би следвало да е участвало в разговора, а другото лице мисля, че не е участвало в разговора, но има отношение към последващ разговор на финала на записа“.

В записа, който е правен с незаконни СРС-та, се чува, че по време на разговора там е пристигнал „гостът от разузнаването“, който е чакал среща с Бойко Борисов. На репликата, че той е дошъл, Борисов отговаря: Кажете му да изчака.

Цветан Цветанов не е присъствал на срещата в Банкя, но за него става дума в частта, в която бившият премиер се обажда по телефона, за да разкаже какво е научил за прокурорската проверка по случая с незаконното подслушване в МВР. От думите на Борисов се разбира, че той е детайлно запознат с констатациите на проверяващите два часа преди самото им обявяване на официална пресконференция на главния прокурор Сотир Цацаров и екипа му.

Според Цацаров това е най-скандалната част от разговора, тъй като в момента, в който той се води, проверката все още не е оповестена официално.

След като бе разпитан в четвъртък Цветанов неколкократно отрече Борисов да му е давал информация за това докъде е стигнала проверката на прокуратурата за незаконното мобилно подслушване в МВР. Бившият вътрешен министър каза, че изпитва респект към всички български институции, в това число и прокуратурата.

По-рано в четвъртък главният прокурор каза, че и тримата участници в скандалния разговор – Борисов, Мирослав Найденов и Николай Кокинов, са отрекли да са правили записа в Банкя.

Ще се установява дали е било възможно през мобилния телефон на някой от тях, който да е бил активиран отвън, да е бил направен този запис, обясни Сотир Цацаров и предположи, че телефонът на Найденов е бил „хакнат“.

„Всяко от лицата, от които са снети обяснения, категорично отрича факта да е извършвало… Към този момент спрямо Мирослав Найденов не са прилагани по установения в закона ред специални разузнавателни средства. Г-н Найденов категорично отрича да е осъществявал такъв запис. Не изключва обаче хипотезата записът да е бил осъществяван чрез използване по технически начин на принадлежащо нему устройство - разбирайте мобилен телефон. Категорично експертно мнение се изисква. Това е елемент от установяване на автентичността и начина на правене на записа“, разясни главният прокурор.

Според него проверката по случая, водена от инспектората към Върховната касационна прокуратура (ВКП), ще приключи най-много до две седмици, какъвто е максималният срок. Резултатите няма да са готови до изборите, но със сигурност няма да се забавят много, тъй като прокуратурата няма намерение да точи тази проверка и ако бъдат открити данни за извършено престъпление, ще бъдат образувани досъдебни производства и ще се проверява съдържанието на разговора по всички линии, увери главният прокурор.

По-рано в четвъртък по време на предизборни срещи във Велико Търново Цветанов заяви в отговор на репортерски въпрос, че няма отговор защо досега не е изтекъл запис на разговори с негово участие.

Преди ден бе анонимно разпространен пореден запис, за който се твърди, че е от закрита среща в хотел в Правец през 2011 г. на Борисов с активисти на ГЕРБ, на която той обяснява как се разпределят обществени поръчки. Анонимният подател, който се представя за „вътрешен човек“, обяснява, че това е фрагмент от аудиофайл, оцелял след като започнало изтриването на записи от СРС-та.

Цветанов нарече несериозно твърдението, че след като е подал оставка, е разпореждал да се изтрие запис от СРС. „Вие си задайте сами въпроса как е възможно министърът, който вече не е министър от 13-и март, на 29-и март да се обади в 4.40 и колко казаха там, за да разпореди изтриването, защото еди си какво имал за дадения служител, нещо такова беше написано. Разберете, това е толкова несериозно, че дори не си заслужава да го коментира човек. Те говорят за някакъв запис от 2011-а, доколкото разбрах, който да бъде изтрит. А по закон всяко едно прилагане на специално разузнавателно средство, десетдневен е срокът, когато се преценява от прокуратурата, че могат да бъдат използвани тези записи за веществени доказателства в един съдебен процес и всъщност, ако няма такова искане, това автоматически трябва да бъде изтрито. А и доколкото имах възможност да говоря с някой от нашите колеги, ами трябва да ви кажа, че то просто записът е бил много лошо качество и въобще това си е една манипулация от много неща, които може да бъдат изработени“, коментира Цветанов, цитиран от БНР.

Print Friendly
FacebookСподели