ФФ”Македонка” при Читалище „Яна Лъскова-1905” Несебър завоюва най-високото отличие

| Източник:

ФФ”Македонка” на върха, след завоювано първо място на Международния Фолклорен Фестивал „Малешево пее и танцува”-2014

 

ФФ”Македонка” при Читалище „Яна Лъскова-1905” Несебър завоюва най-високото отличие – І-ва награда за вокално изпълнение обработен фолклор над 18 години, на ХІ-тия Международния Фолклорен Фестивал „Малешево пее и танцува”. Момичетата от фолклорна формация „Македонка”, с ръководител Вера Александрова участваха в тридневна надпревара в с.Микрево община Струмяни, където  2800 участника от 8  страни, превърнаха фестивала за автентичен и обработен фолклор в международен форум на певческото, танцово и инструментално изкуство на народите.

В сърцето на Пирин планина, люлката на македонската песен, петнадесет години след своето създаване ФФ”Македонка”, заедно с тамбуриста Милчо Стоянов за втори пореден път  стана носител на голямата награда. Групата продължава да ни радва с висок професионализъм и обич към това което сътворява. Акапелното изпълнение на „Слънчице, мое мамино” и  „От долу иде Адем ага” за пореден път  искрено развълнува зрители и гости на фестивала.

„ФФ”Македонка” безапелационно покори сърцата на жури и публика. Няма конкуренция за ФФ”Македонка”. Пожелаваме Ви, нови и нови награди , а те няма как да не бъдат постигнати с изпълнения, като това което чухме тук , на този фестивал”-заяви Кирил Бельов член журито на фестивала.

С постиженията си „ФФ”Македонка” прослави не само дейността на НЧ”Яна Лъскова-1905”- Несебър и община Несебър, но  с тази си награда ФФ”Македонка” издигна най-вечният паметник на предците си, българските изселници от Егейска Македония , някой от тях  дали живота си за съхраняване и запазване на народността и вярата ни,  на словото и песента ни. ФФ”Македонка”  е ясен пример, че все още има родолюбиви българи, които ценят българския фолклор и се опитват да го запазят и да го предадат на следващото поколение. Непрекъснато обогатяват репертоара с с песните, които се пеят от бабите и дядовците ни ,  издирват   и записват забравените и неизпети  песни.. .

На добър час на ФФ”Македонка”, с пожелания за нови творчески успехи!

 

 

Print Friendly
FacebookСподели