УЧРЕДИТЕЛ НА „ЕВРОПА МАГНА“ ОЦЕНИ ВИСОКО ИЗЛОЖБА ЗА НЕСЕБЪР

| Източник: nessebar-news.com

проф.д-р Синиша ЗАРИЧ: „Възхищавам се на ноходчивостта на българския интелектуален елит в условията на икономическа криза. Всички можем да се поучим от начинанията на отделни негови представители“

Известният сръбски учен – икономист проф.д-р Синиша ЗАРИЧ посети Управление „Старинен Несебър“ – по повод на изложбата  „НЕСЕБЪР И ЗАЛИВЪТ В СТАРИ КАРТИ (от ІV до ХІХ век)”, експонирана в църквата „Христос Пантократор”. След изложбата проф. Зарич бе приет от г-жа Петя Кияшкина – директор на управление „Старинен Несебър“. Гостът на Несебър бе запознат с основните идеи на разработения план за управление на световния културен паметник.

Проф. Синиша ЗАРИЧ (заедно с проф. Ал. Фол и още 10 водещи учени от континента)  са учредители на интелектуалния кръг „ЕВРОПА МАГНА“ в началото на 90-те години. Неговият престой в страната е свързан и с подготовката на предстоящо заседание на „ЕВРОПА МАГНА“ у нас. Той сподели своята оценка за сполучливата социализация на културен паметник с блестящо замислена експозиция. Тя показва категорично голямата роля на Несебър в европейската и световната култура. Експозицята „НЕСЕБЪР И ЗАЛИВЪТ В СТАРИ КАРТИ (от ІV до ХІХ век)” по негово предложение, ще бъде представена в Черногорския Котор и старинната част на Будапеща.

 

На снимката: В управление „Старинен Несебър“, Петя Кияшкина запозна проф. Зарич с проекта за управление на старинен Несебър. Проектът ще бъде предмет на обществено обсъждане на 24 юли т.г.

Print Friendly
FacebookСподели