УЧИЛИЩАТА И ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ В община несебър ОТБЕЛЯЗАХА световния ден….

| Източник: Яна Христова

УЧИЛИЩАТА И ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ В община несебър ОТБЕЛЯЗАХА световния ден на възпоменание за жертвите от пътнотранспортните произшествия

 

 

С резолюция на Общото събрание на ООН всяка трета неделя на месец ноември е определена като Световен ден на възпоменание за жертвите от пътнотранспортните произшествия. През настоящата 2013 година този ден е 17-ти ноември. Дейностите в Деня на възпоменание са в рамките на политиката на Министерството на образованието, младежта и науката за възпитанието и обучението по безопасност на движението по пътищата

В тази връзка, в деветте общински училища в община Несебър се проведе специален тематичен час на класа, посветен  на проблема за безопасността на движението и Световния ден на възпоменание за жертвите от пътнотранспортните произшествия. Дейностите в този час привлякоха вниманието на учениците към смисъла и значението на това възпоминание, както и към значимостта на проблема за безопасността на движението по пътищата.

Освен тематичните часове във всички класове, в СОУ „Любен Каравелов” – град Несебър се обяви конкурс по изобразително изкуство за третите класове на тема „Безопасно поведение на пътя” и се проведоха анкети с първокласниците и техните родители. В рамките на специалния час, в ОУ „Св.Св. Кирил и Методий” – град Свети Влас, учениците беседваха с представител на РПУ – Слънчев бряг и видяха презентация за пътнотранспортните произшествия.

В училището се организира изложба с ученически рисунки на тема „До училище пеша”. С родителите на първокласниците се проведе тематична родителска среща, на която те попълниха анкетни карти, свързани с безопасното движение на децата.  В ОУ „Г. С. Раковски” – село Оризаре тематичният час премина под надслов „Моят безопасен път – пазя себе си и другите”.

През следващите дни учениците от Оризаре ще привлекат вниманието към проблемите на пътната безопасност с няколко прояви – викторина за безопасно движение по пътищата, тренинг за оказване на първа долекарска помощ при ПТП, конкурс за детска рисунка „На пътя безопасно” и демонстрация на майсторско и безопасно управление на велосипед от СИП „Велосипедист”.

„Интерактивна беседа за опасностите на пътя, правилата за движение и отговорностите на всички участници в уличното движение, се проведе и с възпитаниците на ЦДГ „Слънце” – Слънчев бряг.

Print Friendly
FacebookСподели